Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ is nyomoz már a fogságban tartott dubaji hercegnő ügyében

2021. február 17., szerda 19:00

Az ENSZ is nyomozást indít a fogságban tartott dubaji hercegnő ügyében, akiről kedden szivárogtak ki felvételek – írja a BBC. Latifa bin Mohammed Al Maktoum dubaji hercegnőről a BBC tett közzé videót kedd este:

A videóban a hercegnő azt állítja, hogy 2018-as szökési kísérlete óta egy villában tartják fogva, amelyet állandóan több rendőr is őriz, és ajtajait és ablakait is állandóan zárva tartják. 

A hercegnő a videóban arról is beszél, hogy félti az életét, és nem tudja, hogy mi lesz a sorsa. 

A videóra már az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága is reagált. 

Mindenképpen egyeztetni fogunk ezekről a fejleményekről az Egyesült Arab Emirátusokkal 

– ígérte Rupert Colville szóvivő, hozzátéve: az eset rávilágíthat, más, emberi jogi visszaélésekre is a térségben. 

Emellett az ENSZ egy másik tagszervezete, az Önkényes Fogvatartással Foglalkozó Munkacsoport (WGAD) is jelezte, hogy vizsgálat indulhat az ügyben a videófelvétel elemzését követően. 

Bízunk abban, hogy ez a vizsgálat hozzájárulhat Latifa hercegnő szabadon bocsátásához

– közölte Rodney Dixon jogász. Hozzátette: szerinte az ENSZ képviselőinek „egy nagyon komoly hangvételű” egyeztetést kell tartania Latifa hercegnő fogvatartóival, és el kell érniük azt, hogy szabadon engedjék őt. 

A kiszivárgott videót az Egyesült Királyság is „mélyen aggasztónak” nevezte. Dominc Raab külügyminiszter azt is jelezte, hogy figyelemmel fogják kísérni az ügy további fejleményeit. 

Az ügyben Boris Johnson miniszterelnök is felszólalt már. Ugyanakkor mind ő, mind a külügyminiszter jelezte, hogy meg fogják várni az ENSZ vizsgálatát, mielőtt bármit is lépnének ezzel kapcsolatban. 

Latifa hercegnő édesapja, Mohammed bin Rashid Al Maktoum Dubaj uralkodója és az Egyesült Arab Emirátusok alelnöke is egyben.

A hercegnő 2018-ban megpróbált elmenekülni Dubajból, de kísérlete kudarcot vallott.

A kommandósok már az Indiai-óceánon fogták el őt egy hajón, ezt követően – állítása szerint – bedrogozták és visszaszállították Dubajba.

Dubaj és az Egyesült Arab Emirátusok korábban egyaránt azt állították, hogy a hercegnő „visszakerült szerető családja köreibe”, és jól van. 

Rovatok