Index Vakbarát Hírportál

Élőben adták a tüntetést, két év börtönt kaptak

2021. február 18., csütörtök 12:25

Két év börtönbüntetésre ítélték Belaruszban a Belsat lengyel tévécsatorna két újságíróját, akit a közrendet súlyosan sértő cselekmények szervezése címén állították bíróság elé. A két riportert, Kacjarina Andrejavát és Darja Csulcavát, tavaly novemberben vették őrizetbe, miután élőben közvetítettek egy erőszakos cselekménnyel végződött tiltakozó megmozdulásról. Akkor a tüntetésen részt vevő Raman Bandarenko festőművészt rendvédelmiek elhurcolták, később a minszki központi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal kórházba szállították azzal, hogy „a verekedéskor megsérült”. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felvetődött a gyanú, hogy sérüléseit a fogdában szerezte, írta az MTI. 

A dulakodásról a két riporternő egy szomszédos házból tudósított, amikor a rendőrség látókörébe kerültek.

A múlt héten kezdődött perben a két újságíró tagadta bűnösségét. belarusz jogvédők politikai foglyoknak tartják őket.

A belarusz főügyészség azt közölte csütörtökön, hogy büntetőjogi eljárást folyik a művész halálával összefüggésben. Állításuk szerint a vizsgálat nem állapította meg azt, hogy a belügyi szervek embereinek köze lett volna a halálesethez.

Korábban a nyomozóhatóságok azt is közölték, hogy Bandarenko részegen összeverekedett ismeretlenekkel, és ekkor sérült meg. A mentőszolgálat altatóorvosa azonban jelentésében azt írta, hogy Bandarenko józan volt. Az orvost őrizetbe vették, büntetőjogi eljárást indítottak ellene, és jelenleg is őrizetben tartják. Orvosi titkok súlyos következményekkel járó közzététele miatt őrizetben van az az újságíró is, aki nyilvánosságra hozta az altatóorvos november 18-ik keltezésű jelentését.

Az őrizetbe vett két újságírót eleinte „csak a szokásos”, hétnapos letartóztatásba helyezték illegális gyülekezésben való részvétel címén, mivel nem vehettek részt ilyen megmozduláson. A hatóságok azonban egy hét múlva sem engedték szabadon őket, hanem büntetőjogi eljárást indítottak ellenük. A nyomozóhatóságok arra hivatkoztak, hogy a két újságíró cselekedeteivel akadályozta tizenhárom busz, három troli és három villamos közlekedését.

Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön élesen tiltakozott a két újságíró elítélése, valamint az állampolgári jogok megsértése miatt Belaruszban.

Belaruszban a tavaly augusztus 9-én tartott, nagy eséllyel elcsalt elnökválasztás óta a járványkorlátozások ellenére rendszeresek voltak a Lukasenko elleni tömeges tüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni, több mint harmincezer embert állítottak elő. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás alatt, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Rovatok