Index Vakbarát Hírportál

Külügyi tisztviselőket vettek őrizetbe Mianmarban

2021. február 18., csütörtök 15:04

Őrizetbe vették csütörtökön a mianmari külügyminisztérium 11 tisztségviselőjét annak vádjával, hogy csatlakoztak a katonai hatalomátvétel ellen hirdetett polgári engedetlenségi mozgalomhoz. A katonai junta eközben letartóztatási parancsot adott ki a puccs elleni megmozdulásokra buzdító hat helyi híresség ellen – írja az MTI. 

Az őrizetbe vétel tényét a külügyi tárca forrása erősítette meg az EFE spanyol hírügynökségnek. A tisztségviselők egy emberi jogi szervezet épületeiben rejtőzködtek a fővárosban, Najpjidóban. Sok köztisztségviselő csatlakozik az egészségügyi szektor által hirdetett sztrájkokhoz – amelyek a puccs ellen hirdetett polgári engedetlenségi mozgalom egyik leghatásosabb eszközének számítanak –, ami bénítja a közigazgatást.

Csütörtökön folytatódtak a tiltakozó megmozdulások, igaz, kisebb létszámban. Demonstrációk voltak az ország legnagyobb városában, Rangunban, Najpjidóban, Mandalajban és a turisták által kedvelt Baganban, olyan jelszavakkal, mint: „Demokráciát akarunk”, „Nem a diktatúrára”. Helyi hírek szerint sokan újabb módszerekhez folyamodtak, egyesek

forgalomlassítással támogatják a polgári engedetlenségi mozgalmat,

akadályozva így a rendőrséget, hogy gyorsan a tüntetések helyszínére érkezzen, illetve megnehezítve a munkába jutást.

A mianmari katonai hatóságok közölték, hogy

letartóztatási parancsot adtak ki rendezők és színészek ellen,

akik a gyanú szerint támogatták a katonai junta elleni megmozdulásokat. Az egyik gyanúsított rendező, Na Gji azt írta Facebook-oldalán:

nem állunk meg, amíg a diktátor el nem esik!

Rovatok