Index Vakbarát Hírportál

Latifa aranyketrecben

2021. február 18., csütörtök 21:41 | aznap frissítve

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az ENSZ nyomozást indít a három éve apja, Mohammed bin Rashid Al Maktoum által fogva tartott Latifa bint Mohammed Al Maktoum dubaji hercegnő ügyében. A 35 éves nő 2018-ban próbált elmenekülni az Emírségekből, azóta pedig – ha még életben van – raboskodik. A hercegnő biztonságáért rengetegen kampányolnak. A támogatók nemzetközi beavatkozást és segítséget kértek az ügyben.

Az újonnan megjelent, ám feltehetően több hónapja készült titkos felvételeket kedd este osztotta meg a BBC. Ez volt az első alkalom, hogy a hercegnő életjelet adott magáról a három évvel ezelőtti eset óta. 2018 elején családi hátterére panaszkodva, apja durva viselkedését megelégelve Latifa megpróbált elszökni Dubajból, és a szökési kísérletét taglaló videó nyilvánosságra került a YouTube-on.  

2018-ban a hercegnő még így beszélt:

Ha ezt a videót nézi, az nem túl jó dolog: vagy meghaltam, vagy nagyon rossz helyzetben vagyok.

Továbbá arról is beszámolt, hogy 2002-ben, azaz 16 éves korában már megpróbált elszökni, de a határon elfogták, majd három évre és négy hónapra bebörtönözték (ahol testileg és lelkileg is bántalmazták).

2010-ben megfosztották alapvető jogaitól, például nem vezethetett autót, nem hagyhatta el Dubajt, és nem lehetett útlevele sem. 

A kedden megjelent videó csak azért készülhetett el, mert Latifához a pártfogói becsempésztek egy okostelefont. Az elmúlt két évben a hercegnő a készüléknek hála titkos videóüzenetekben beszélt az elrablásáról és fogvatartásáról. Elárulta, hogy az apja villáját börtönné alakították át, ahol Latifa már-már légmentesen el van zárva a külvilágtól. Sőt, nagyjából harminc rendőr figyeli minden lépését.

A friss videóban azt is elmondta, hogy egy börtönné alakított villában tartják fogva, ahol az ablakok zártak, rendőrök őrzik őt, és a friss levegőre sem jut ki.

A családja által korábban boldognak titulált Latifa azt is bevallotta, hogy a fürdőszobából jelentkezett be, hiszen az az egyetlen helyiség, ahol zárható az ajtó.

Az életem nem az én kezemben van

– mondta a nő, aki attól tartott, soha nem szabadul ki a fogságból. 

A szökési kísérlet

A napokban az is kiderült, Latifa hogyan készült és edzett évekig a 2018-as szabadulási kísérletére, amely tervet két barátjával együtt ötlött ki. 315 ezer fontot gyűjtött össze a szökés előtt, aztán kereste fel a francia üzletember/kém/tengerésztiszt Hervé Jaubert. A meghiúsult akcióban Jaubert, valamint a nő harcművészeti oktatója, Tiina Jauhiainen segített Latifának. 

2018 márciusában, a dubaji kikötőből való kihajózás utáni nyolcadik napon India nyugati partjainál könnygázzal felszerelkezett fegyveresek elfogták a hercegnőt, majd erőszakkal hazaszállították Dubajba. A nő Ománon és Indián keresztül készült az Egyesült Államokba, hogy ott politikai menedékjogért folyamodhasson. 

Egy brit bíró szerint a rajtaütést indiai katonák hajtották végre. Latifáékat valószínűleg azért sikerült elkapni, mert a hercegnő a tengeren megosztotta tartózkodási helyét, amikor életjelet adott magáról néhány hozzátartozójának. A társaság az elfogás ellen mind szóban, mind fizikailag tiltakozott, ezért a hercegnőt benyugtatózták.

Inkább öljenek meg itt helyben, csak ne vigyenek vissza Dubajba – szólt a kétségbeesett segélykiáltás.

2018 decemberében Mary Robinson korábbi ír elnök és az ENSZ emberi jogi főbiztosa Dubajba repült, hogy meglátogassa Latifát, miután a hercegnőt visszahurcolták a városba. Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma később fotókat is megosztott a látogatásról. A fényképek azt kívánták bizonyítani, hogy Latifa megkapta a szükséges támogatást és gondviselést, valamint cáfolja az üggyel kapcsolatos hamis vádakat és állításokat. Robinson szerint a hercegnőről a „szerető családja gondoskodott”. 

Robinson később elmondta, hogy a látogatása során becsapták, és ő soha nem kérdezte Latifát a körülményeiről, hiszen attól tartott, a kérdezősködés súlyosbítaná a hercegnő állítólagos mentális állapotát. A fotók nem hencegésnek, hanem életjelnek készültek, a helyzet súlyossága a képek nyilvánossá válása után tudatosult a főbiztosban.

Ki lesz a következő áldozat?

Nem Latifa az első a családban, aki elmenekült a sorsa – pontosabban a dúsgazdag sejk – elől. A nővérét, Shamsát Cambridge-ben az apja utasítására „vadászták le”, miután a nő 2000-ben elhagyta a család surrey-i lakását. Ő is Dubajban raboskodott, ahova négy arab férfi szállította el. 

Tavaly egy brit családjogi bíróság kimondta, hogy az akkor 71 éves Sheik Mohammed szervezte meg mind a két nő elrablását, és fosztotta meg őket a szabadságuktól. 

Haya hercegnő, Sheik Mohammed egykori – pontosabban a hatodik és egyben legifjabb – felesége még 2019 áprilisában menekült Londonba a két közös gyermekükkel, mivel a sejk megfélemlítette őt (is). 

A britek akkor gyakorlatilag a nő minden állítását elfogadták, például azokat a vádakat is, hogy a sejk megpróbálta őt helikopterrel elrabolni, fenyegető hangvételű verseket posztolt róla online, valamint fegyvereket tartott a nő hálószobájában. Haya és a sejk azóta is harcol a gyermekek felügyeleti jogáért. 

Nemzetközi fejlemények 

Egy emberi jogi ügyvéd a Euronewsnak elmondta, hogy az újbóli riasztást a nemzetközi reakció indokolta. David Haigh, Tiina Jauhiainen ügyvédje régóta titokban kommunikált Latifával. A férfi azért éppen most hozta nyilvánosságra a felvételt, mert fél éve megszakadt a kapcsolatuk a hercegnővel. Úgy érezték, most érkezett el az idő a publikáláshoz. A világ vezetőinek reakcióit látva a videók elérték céljukat (vagyis a figyelemfelhívást). 

Haigh szerint az emberrablások azt mutatják, hogy emberi jogok sérülnek az Emírségek intézményeiben, valamint az országnak olyan vezetője van, aki mindenféle következmény nélkül rabol el gyermekeket és nőket. 

Ez egy törvénytelen ország, amelynek jó PR-cégei vannak.

Rodney Dixon jogász azzal a kéréssel fordult az ENSZ-hez, hogy a lehető legsürgősebben adjanak hiteles tájékoztatást a hercegnő állapotáról. Mivel az Egyesült Arab Emírségek tagállam, így az ENSZ-nek közvetlen kapcsolata van az ottani hatóságokkal. 

Boris Johnson brit miniszterelnök, valamint Dominic Raab külügyminiszter szerdai nyilatkozata szerint a kormány is „aggódik a helyzet miatt”, és az ENSZ-hez fordul útmutatásért annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság nem sokat tehet Latifáért.  

A hercegnő börtöneként szolgáló villa pár száz méterre a dubaji tengerparttól fekszik. Ez már csak azért is bizarr, mert pihenni és szórakozni vágyó turisták ezrei sétálnak el a luxusnegyedben levő „fogda” mellett anélkül, hogy tudnák azt, hogy tragédia zajlik a strand menti épület falai között. 

(Borítókép: Latifa bint Mohammed Al Maktoum. Fotó: Tiina Jauhiainen / Wikipedia)

Rovatok