Index Vakbarát Hírportál

A Pfizer és a Moderna is hatékony a brit mutánssal szemben

2021. február 18., csütörtök 21:30

Rendkívül hatékony a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinája is a koronavírus – nemrégiben Angliában azonosított – új variánsával szemben – állapította meg csütörtökön közzétett kutatásában a New England Journal of Medicine egészségügyi szaklap.

A friss tanulmány szerint azonban ezek az oltások kevésbé hatékonyak a dél-afrikai variáns ellen, ami aggodalommal tölti el a kutatókat, mert az a közelmúltban jelentős rezisztenciát mutatott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával szemben is.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) friss adatai szerint – ahogy a szakértők fogalmaztak – megdöbbentő mértékben, egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban 2020 első felében az előző évi adatokhoz képest. A várható élettartam az amerikaiaknál a tavalyi év első felében 77,8 év volt, egy évvel kevesebb a 2019-es 78,8-nál. A beszámoló szerint a csökkenést a járvány okozta első halálozási hullám okozta.

A kisebbségek tagjait érintette legsúlyosabban a csökkenés: az afroamerikaiak csaknem három, a spanyol ajkúak pedig két évet vesztettek a 2019-es várható élettartamukhoz képest – derült ki a CDC csütörtöki becsléséből.

Ez óriási visszaesés, egészen a második világháborúig vissza kell tekintenünk, hogy ilyen hanyatlással találkozzunk

– mondta Robert Anderson, a központ egyik szakembere.

A várható élettartam csökkenése arra utal, hogy rosszul kezeljük a járványt – vélekedett Otis Brawley, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi professzora.

A koronavírus jobban rombolt minket, mint bármely más országot. Mi adjuk a világ népességének 4 százalékát, a koronavírus okozta haláleseteknek viszont több mint 20 százalékát

– tette hozzá.

Rovatok