Index Vakbarát Hírportál

Fagy után indult a teknősmentő akció az Egyesült Államokban

2021. február 18., csütörtök 07:58

Mintegy 3500 teknőst mentettek meg szerdán, akik másképp halálra fagytak volna a Texast sújtó hóviharok és rekordhideg miatt – írja a Guardian. Az Egyesült Államokban szélsőséges mértékben lehűlt az időjárás.

Olyannyira lehűlt a Mexikói-öbölben a víz hőmérséklete, 

hogy az abban élő teknősök is elkezdtek halálra fagyni.

A környékbeli lakosok ezért elkezdték összegyűjteni a partra vetődött, átfagyott állatokat, és biztonságos menedékhelyre szállítani őket.

A teknősök többségét a dél-texasi South Padre Island városában, egy rendezvényközpontban gyűjtötték össze. „Átlagosan 15 percenként érkezik egy teherautó az újabb szállítmánnyal” – számolt be a rendezvényközpont igazgatója az Associated Pressnek. Hozzátette: általában 50-100 darab teknős érkezik egy-egy gépjárművel.

Az akció ellenére valószínűleg sok állat fagyhat halálra, de mindent megtesznek azért, hogy minél többet megmentsenek közülük. 

A rendezvényközpontba azt követően kezdték el szállítani a teknősöket, hogy a tőlük nem messze levő, teknősökre szakosodott állatgondozó központba, a Sea Turtle Inc.-hez 

már olyan sok teknős érkezett, hogy nem tudták befogadni őket.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a teknősöket mikor lehet majd visszaengedni természetes élőhelyükre. Szakértők szerint ehhez arra lenne szükség, hogy a víz hőmérséklete legalább 15 fok körüli értékre emelkedjen. 

Rovatok