Index Vakbarát Hírportál

Nem tudják hová tenni a halottakat Szlovákiában

2021. február 19., péntek 08:40

Egyre tragikusabb a helyzet Szlovákiában, a krematóriumok nem tudják hol tárolni a halottakat. A hamvasztásra akár három hetet is várni kell − írja az Új Szó.

Szlovákiában jelenleg hat krematórium működik, ezekben gyakorlatilag a nap 24 órájában, megállás nélkül égetnek. Ladislav Stríž, a Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének (SAPaKS) elnöke elmondta: egy nap alatt átlagosan száz ember hal meg, ami nagyon sok, és jelentős terhelést jelent a krematóriumok számára.

Az emberek többsége hamvasztást akar, azonban akár hetekbe is telhet, mire a hozzátartozóknak átadják az urnát. Mivel a kemencék megállás nélkül dolgoznak, nagyobb rajtuk a terhelés, mint általában, így több krematórium jelezte, hogy hamarosan a karbantartás miatt le kell állniuk, ami azt jelenti, hogy még több helyre lesz szükség a halottak tárolására.

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter szerint a helyzet megoldása érdekében több hűtőkamiont kellene küldeni a krematóriumokba.

Szintén komoly problémát jelent, hogy több temetkezési vállalat nem vállalja a halottak felöltöztetését, mert félnek a fertőzéstől. Ladislav Stríž szerint a kormánynak át kellene gondolni az oltási stratégiát, mivel a temetkezési vállalkozók is, akár az egészségügyi dolgozók, élvonalban vannak a vírussal szemben. Szerinte nekik is előre kellene kerülni az oltási tervben.

Rovatok