Index Vakbarát Hírportál

Letiltotta a mianmari hadsereg oldalát a Facebook

2021. február 21., vasárnap 14:16

A Facebook vasárnap törölte a Mianmart irányító hadsereg információs Facebook-oldalát. A közösségimédia-vállalkozás arra hivatkozott, hogy szabályzata tiltja az erőszak szítását. A Facebook közölte:

A Tatmadaw True News Information Team (A mianmari hadsereg valós híreket közlő tájékoztató csapata) nevű Facebook-oldal visszatérően megsértette az erőszak szítását tiltó szabályokat.

Az Index beszámolt róla korábban, hogy az előző nap két ember halt meg a délkelet-ázsiai ország második legnépesebb városában, Mandalajban, miután a rendőrök éles lőszerrel belelőttek a hatalomátvétel ellen tiltakozó tömegbe.

A Facebookot már többször is bírálták amiatt, hogy nem tesz eleget annak, hogy visszaszorítsa a gyűlöletbeszédet a felületein. Ez a látványos intézkedés precedensértékű lehet a cég történetében. Más hasonló oldalak, mint például a Twitter, nem haboztak, és a korábbi amerikai elnököt is törölték soraikból.

Az Index a kezdetek óta nyomon követi a mianmari eseményeket, február 1. óta, amikor 

az ország hadserege arra hivatkozva, hogy szabálytalanságok történtek a novemberi választásokon, megakadályozta, hogy a szabadon választott parlament megtartsa alakuló ülését, és őrizetbe vette Aung Szan Szú Kjit.

A hatóságok erőszakos fellépése és a halálesetek ellenére vasárnap is több ezren vonultak utcára Mianmar számos városában, hogy tiltakozzanak a katonai vezetés ellen.

Rovatok