Index Vakbarát Hírportál

Újabb brüsszeli szankciók Oroszországgal szemben

2021. február 22., hétfő 17:38 | aznap frissítve

Megállapodtak az Európai Unió külügyminiszterei, hogy négy magas rangú orosz tisztségviselő ellen hoznak szankciókat, Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista bebörtönzése, és az ezt követő tömegtüntetéseken tapasztalt erőszakos hatósági fellépés miatt – közölték névtelenül nyilatkozó uniós diplomaták. 

Ezt az amerikai Magnyitszkij-törvényhez hasonló uniós mechanizmust fogják – méghozzá első ízben – alkalmazni, amely hasonlóan az amerikai rendszerhez, az emberi jogsértést elkövetők szankcionálását teszi lehetővé – írja mások mellett a Euronews. Jóllehet, a szankciók várhatóan csak a jövő hónapban lépnek életbe. 

Csalódottak lehetnek azok, akik ennél sokkal szigorúbb fellépést követeltek. Lengyelországi és a balti államok politikusai mellett

többen is akár az orosz földgázt egyenesen Németországban szállító Északi Áramlat-2 vezeték építésének leállítását követelték

az úgynevezett „Navalnij-ügyben″ feljegyzett jogsértések miatt, míg maga az orosz ellenzéki és közeli munkatársai a szerintük a putyini rendszert életben tartó orosz oligarchák szigorú, egyebek közt külföldi, uniós területen vagyoneszközeik befagyasztásával járó szankcionálását kérték. 

A diplomaták viszont úgy fogalmaztak, hogy a büntetések a tüntetések leveréséért közvetlenül felelős tisztviselőkre fognak összpontosítani. 

Leonyid Volkov, Navalnij támogatóinak vezetője uniós külügyminiszterekkel folytatott vasárnapi találkozóján megismételte, hogy

ha nyomást akarnak gyakorolni Moszkvára, akkor Kreml-közeli üzletembereket kell gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtani.

Szerinte azzal, hogy a Navalnij megmérgezése miatt októberben szankcionált hat másik tisztviselővel együtt tízre emelkedett a listán szereplők száma, nem lehet túl sok mindent elérni. 

Magyarország szerint más megközelítésre van szükség

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a Facebookra feltöltött videójában tudatta, hogy az uniós külügyminiszterek döntését a szóban forgó szankciókról hosszas megbeszélés előzte meg, különös tekintettel arra, hogy Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének hetekkel korábbi moszkvai látogatása nem éppen az unió várakozásainak megfelelően sült el

Szijjártó Péter Magyarország álláspontját ismertetve, közölte:

az EU és Oroszország közötti együttműködést az unió részéről stratégiailag kell megközelíteni, ami nem egyszerűsíthető le sem szankciókra, sem a Navalnij-ügyre. 

Közölte azt is, hogy a világon számos helyen zajlanak tüntetések, amiről az unió „hol így, hol úgy" , olykor kettős mércét alkalmazva nyilvánít véleményt. A világpolitikai és világgazdasági körülmények, illetve a világjárvány miatt előállt helyzet azt mutatja, hogy megnőtt a nemzetközi együttműködés jelentősége, Oroszországnak pedig négy területen is fontos szerepe van. A kereskedelemben, a konfliktusok kezelésében, az energiaellátásban, a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezésben. 

Szijjártó Péter tájékoztatásának vonatkozó része a kilencedik perctől tekinthető meg. 

Mi is ez a törvény?

Az amerikai Magnyitszkij-törvény névadója, Szergej Magnyitszkij könyvvizsgáló orosz belügyi vezetőket leplezett le, akik 230 millió dollárnak megfelelő összeget sikkasztottak el az orosz költségvetésből. Mégis ellene indult eljárás, és 2009-ben, vizsgálati fogságban meghalt. Valószínűleg agyonverték. A jogszabály az emberi jogsértést elkövetőek szankcionálását teszi lehetővé, erre épül az unió saját mechanizmusa is.

Rovatok