Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták El Chapo feleségét

2021. február 23., kedd 06:42

Kábítószer-kereskedelemben való részvétel gyanújával letartóztatták a bebörtönzött mexikói drogbárónak, az El Chapo (a Köpcös) néven ismert Joaquín Guzmánnak a feleségét. De nem Mexikóban, hanem az Egyesült Államokban, méghozzá a virginiai Dulles nemzetközi repülőtéren.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint

a 31 éves Emma Coronel Aispurót kábítószer-kereskedelemben való részvétellel gyanúsítják; heroin, kokain, metamfetamin és marihuána terjesztésében vállalhatott szerepet. 

Emellett még azzal is gyanúsítják, hogy 2015-ben segített férjének megszökni Mexikó legszigorúbban őrzött, Altiplano börtönéből. A Köpcös konkrétan kimotorozott a börtön alá ásott alagútból. 

A drogbáró feleségének kedden meg kell jelennie egy washingtoni szövetségi bíróságon videóhívásos úton. Az egyelőre nem világos, hogy a mexikói–amerikai kettős állampolgársággal rendelkező nő mit keresett a Washingtonhoz közeli nemzetközi repülőtéren.

Guzmán az ország legszigorúbban őrzött börtönében, a coloradói Florence közelében tölti életfogytig tartó börtönbüntetését. 2019 júliusában ítélték el kábítószer-kereskedelemért, többszörös emberrablásért, kínzásért és gyilkosságért – írja a távirati iroda. 

A Köpcös (El Chapo) a Sinaloa kartellnek, Mexikó sokáig legnagyobb és legerőszakosabb kábítószer-kereskedő hálózatának volt a vezetője, s bár minden idők egyik leghírhedtebb bűnözője, az amerikai sajtó szerint hazájában, elsősorban szűkebb pátriájában, Sinaloa államban sokan egyfajta Robin Hoodként tekintettek rá. 2016-ban tartóztatták le Mexikóban – ahol korábban kétszer is megszökött a börtönből –, és rövid időn belül kiadták őt az Egyesült Államoknak.

A drogkereskedelem egy időben olyan jól ment neki, hogy még a világ leggazdagabbjainak Forbes-listájára is felkerült 2009-ben, a 701. helyet foglalta el az akkori becslések szerinti 1 milliárd dolláros vagyonával. 

Rovatok