Index Vakbarát Hírportál

Heroikus küzdelmet vív Szlovákia a koronavírussal

2021. február 23., kedd 07:08 | aznap frissítve

Szlovákiában hasonlóan súlyos a helyzet (a napi adatokat is feldolgoztuk), mint Csehországban, ahol egyes információk szerint bizonyos kórházakban egy ideje az orvosoknak kell eldönteniük, hogy ki kapjon és ki ne kapjon életmentő kezelést. Azonos helyzetben lévő páciensek esetében az érkezési sorrend dönt, de ha az egyikük például súlyos tüdőgyulladással küzd, vagy erős dohányos lévén minimális esélye van a felépülésre, az orvos a másik beteget teszi lélegeztetőgépre. 

A Körkép cikke a cseh mellett már a bergamói példát is emlegeti.  

A Hospodárske Noviny által megszólított breznóbányai orvos elmondása szerint ha egy 50 éves és 80 éves súlyos állapotban lévő beteg közül kell választani, a „perspektivikusabb”, nagyobb eséllyel rendelkezőt választják.  Valamikor sikerül, valamikor sajnos nem. Felesleges hazudnunk – ezek az emberek meghalnak, és néha a lélegeztetőgépre kapcsolás csak elnyújtja a beteg távozását – nyilatkozta a lapnak egy orvos.

Szlovákiában nagyjából 800 lélegeztetőgép áll a betegek rendelkezésére, ebből két héttel ezelőtt már csak 70 volt szabad, ma pedig az országos adatok szerint 52. Van kórház, ahol egy szabad gép sincs, máshol a folyosón sorakozik néhány, amíg el nem foglalják az érkező betegek. 

A portál cikke felhívja rá a figyelmet, hogy nem a technika a legsúlyosabb probléma, jóval nagyobb gond ugyanis, hogy a lélegeztetőgépek kezeléséhez értő egészségügyi személyzetből is hiány van – egy géphez egy aneszteziológus orvosra/nővérre van szükség, márpedig nincs elég ilyen végzettségű alkalmazott a kórházaknál.

Ezért terjedt el a magasnyomású légzésterápiás gépek használata a szlovák kórházakban, amelynek kezeléséhez nincs szükség speciális ismeretekre, de viszonylag jól teljesítenek a frontvonalban – jegyzi meg a cikk. 

További problémát jelent, hogy nemcsak lélegeztetőgépekből van kevés, hanem az intenzíves és a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyakból is.

A legtöbb kórház már elérte tűrőképessége határát. Sok helyen a kapacitás 110 vagy még nagyobb százalékán dolgoznak, miközben a nővérek, orvosok állóképessége is véges. Jelenleg a lélegeztetőgépre kerülő súlyos Covid-betegek alig több mint fele, a kórházba kerülőknek pedig csak kétharmada éli túl a betegséget, ami iszonyatosan rossz arány.

A helyzet annál veszélyesebb, hogy új felszállóágba érkezett a járvány. Itt van a koronavírus veszélyesebb, fertőzőbb mutációkkal teli harmadik hulláma, a kórházak pedig ebben a tarthatatlan állapotban várják a rohamot – mutat rá a problémára a cikk.

A legtöbben úgy vélik, hogy a karácsony előtti szigorú lezárásának elmaradása vezetett oda, hogy Szlovákia ma már nemcsak a legmagasabb népességarányos halálesetben világcsúcstartó, hanem a súlyos esetek számában is.

A Közegészségügyi Hivatal szerint nem sértettek törvényt, amikor engedélyezték, hogy a fertőzött személyek a bevásárlás erejéig elhagyhatják a karantént – ez már az ujszo.com cikkében olvasható. Korábban a főügyészség azt közölte: a rendelkezéssel a Közegészségügyi Hivatal átlépte a jogszabályban meghatározott hatáskörét, a kérdéses intézkedés törvénysértő, ezért annak törlését javasolják. Az intézkedés visszavonását a Kereskedelmi Szövetség is kérte. A Közegészségügyi Hivatal kitart az időseknek fenntartott vásárlási sáv mellett is, 9 és 11 óra között csak 65 év felettiek járhatnak vásárolni.

Rovatok