Index Vakbarát Hírportál

Nem kedvez a magyaroknak a szlovák állampolgársági törvény módosítása

2021. február 24., szerda 11:43

A szlovák kormány szerda délelőtt elfogadta az állampolgársági törvényre vonatkozó módosítást − írja a Ma7. A módosító javaslat alapján állampolgárságukat azok is visszakaphatják, akik korábban „saját akaratból” lemondtak róla. Könnyebben jutnak majd állampolgársághoz azok, akiknek legalább egyik szülője, nagyszülője vagy dédszülője szlovák állampolgár volt.

Egy apró módosításnak köszönhetően azok a cseh állampolgárok, akik szlovák állampolgárságot igényelnek, nem szükséges a nyelvtudásukat igazolni, ahogy a 65 évnél idősebbeknek sem.

A lap megkeresésére Nagy Dávid jogász azt mondta, hogy minden olyan pont belekerült a javaslatba, amelyet a belügyi tárca szeretett volna, a magyar fél javaslatai közül azonban egy sem. Mint mondta, a törvénymódosítás egyik pontja kimondja, hogy ha valaki kérvényezi például a magyar állampolgárságot, akkor csak abban az esetben nem veszíti el a szlovák állampolgárságát, ha fel tudja mutatni, hogy öt éve az országban él.

Egy olyan törvénymódosítási javaslat született, amely megerősíti azt, amit Fico, Mečiar és Slota 2010-ben kitalált. Ki lehet mondani, ez a törvény immár nyíltan a felvidéki magyarság ellen irányul

− jelentette ki a jogász, hozzátéve, hogy most két fontos dolog változik: időkorlát lesz, azaz igazolni kell, hogy legalább öt éve külföldön él valaki, ebben az esetben ideiglenesen sem veszíti el szlovák állampolgárságát, másrészt a becsületbeli nyilatkozat már nem elég, hivatalos igazolás kell majd a másik ország hatóságaitól.

Rovatok