Index Vakbarát Hírportál

Minden harmadik koronavírusos beteg meghal a dunaszerdahelyi kórházban

2021. február 24., szerda 21:40

Ezt egyszerűen nem lehet így feldolgozni. Nem olyan, hogy becsukom az ajtót aztán hazamegyek – ilyen és ehhez hasonló mondatok is elhangzanak a Nem akarnék meghalni még című szlovák dokumentumfilmben, amelyet a Paraméter hírportál stábja februárban engedéllyel forgatott a Svet zdravia dunaszerdahelyi kórház koronavírus-osztályán. A több mint félórás dokumentumfilm megrázó képsorokkal mutatja be, hogyan alkalmazkodott a helyi egészségügy a koronavírus miatt kialakult egyre súlyosbodó helyzethez. Februárban Szlovákia világcsúcstartó lett az egymillióra főre jutó koronavírusos halálesetek számában.

A dokumentumfilm Lackó Balázs, a kórház aneszteziológiai- és intenzív terápiás osztálya orvosának szemszögéből enged betekintést a kórház mindennapjaiba. 

A kiszámíthatatlanba megyek, sajnos.

– mondja az orvos.  A 24 órás műszak alatt is fennáll a veszélye, hogy

nem tudnak minden betegnek ugyanolyan ellátást biztosítani, mint amilyet szeretnének. 

A megszólalók között többen nyilatkozták, hogy még mindig nagy a szkepticizmusa vírussal szemben. Czajlik Kinga sebész szerint bármit mondanak is az embereknek a betegség súlyosságáról, csak akkor hiszik el a létezését, ha egy közeli hozzátartozójukat vagy őket érinti. Saját családtagjaival is konfrontálódott már emiatt, mint mondja

annak ellenére, hogy tudják hogy itt dolgozom, és tudják hogy mi van itt, mégis struccpolitika az egész.

Az egyik nyilatkozó szerint többször is gondot okozott, hogy a betegek 

a lélegeztetőgépeket a halállal azonosították,

és nem voltak hajlandóak lélegeztetőgépre kerülni. Sok esetben pedig emiatt meghaltak. 

Vaszily Kornélia nővér szerint fizikailag és szellemileg is nagyon megterhelő nap mint nap látni a lélegeztetőgépeken kezelt betegeket. Tisztán emlékszik a koronavírus kezdetére, és pontosan fel tudja idézni a kórházban kezelt legelső fertőzöttet is.

Emlékszem rá, itt feküdt a legelső betegünk a legelső ágyon. Sajnos ő meghalt.

- mondja.

Volt hogy egyik nap hat, a másik nap pedig már huszonegy beteg halt meg koronavírusban. A dokumentumfilm példaként már-már eltúlzott naturalista vonásokkal mutat be olyan, élet és halál között lebegő beteget is, akinek a vírus 95 százalékban roncsolta az egyik tüdejét.  Az egyik jelenetben egy betegszállítói vaskoporsóban tolja ki a koronavírusban elhunyt beteget. 

...ez a realitás, sajnos.

- hangzik el.

A forgatás ideje alatt, 2020. októberétől 2021 február közepéig 757 koronavírus-fertőzöttet kezeltek a dunaszerdahelyi  kórházban. Minden harmadik beteg meghalt. 

Rovatok