Index Vakbarát Hírportál

Kezdődhet az oltakozás Ukrajnában

2021. február 24., szerda 13:42

Kezdődik az oltási kampány Ukrajnában, szerda reggel útnak indították Kijevből az ország régióiba a vakcinákat − jelentette be napi tájékoztatóján Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter. Az oltóanyagból a Kárpátalja.ma értesülései szerint a kedden érkezett félmillió vakcinából 14 500 dózis kerül Kárpátaljára.

Az első oltóanyag-szállítmány a kijevi Boriszpil repülőtérre érkezett meg kedden. Az AstraZeneca licence alapján az indiai Serum Institute vállalat által, Covishield elnevezés alatt gyártott félmillió dózis vakcináról van szó, amelyet Ukrajna vásárolt. Korábban a kormány azt tervezte, hogy a Covax nemzetközi kezdeményezésen keresztül már jóváhagyott, 117 ezer Pfizer-vakcinával kezdik meg az oltási kampányt, ám ez a szállítmány még nem érkezett meg, a Pfizer oltóanyagát emellett csak kedden jegyezték be Ukrajnában.

Az egészségügyi miniszter kifejtette, hogy Indiában most indul a készítmény klinikai tesztjének első szakasza. A második és a harmadik szakaszban a tesztek egy részét Ukrajnában végezhetik majd el, a tervek szerint a tesztelések legkésőbb októberre lezárulnak. Ukrajna a vizsgálatokban való részvételének köszönhetően elsődleges hozzáférést kap az oltóanyaghoz, ha az hatékonynak bizonyul.

A hivatalosan közölt adatok szerint szerdára Ukrajnában 5850-nel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, elhunyt 152 beteg. Az elmúlt napon 3049 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Rovatok