Index Vakbarát Hírportál

Járványvédelmi húzd meg, ereszd meg Európa-szerte

2021. február 25., csütörtök 22:24

Jean Castex francia miniszterelnök bejelentette: az országban már a fertőzések felét a brit variáns okozza. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány mindent megtesz egy újabb országos lezárás elkerülésére.

A miniszerelnök az MTI szerint részletezte: száz francia megyéből húsz „szoros megfigyelés" alá kerül az ottani járványhelyet súlyossága miatt.  

Amennyiben pedig a  jövő héten tovább romlik a helyzet, március 6-től ezeken a helyeken is hétvégi karantént léptet életbe a kormány.

Mivel a fertőző variáns az északi Dunkerque városában és a francia Riviérán terjed a leginkább, ezért ezen a két helyen a kormány már korábban lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a következő hétvégékre péntek délután 6 órától hétfő reggel 6 óráig.

Olivier Véran egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 25 403 új esetet jelentettek az előző napi 31 519 után. A kórházban kezeltek száma szerdához képest csaknem háromszázzal csökkent, de továbbra is magas szinten stagnál: a 25 317 kórházban ápolt fertőzött közül 3430-an vannak intenzív osztályon. 

Spanyolországban eközben azt jelentették be, hogy visszaszorulóban van ugyan a járvány, de még mindig sok beteget kezelnek a fertőzéssel kórházban.  Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója elmondta: folyamatosan csökken a kórházak leterheltsége, de a Covid-betegek aránya az egészségügyi intézményekben még mindig enyhén meghaladja a második járványhullám csúcsát.    

A kórházakban mintegy 13 ezer embert kezelnek koronavírus-fertőzés miatt, ami a kapacitások 10 százalékát teszi ki.

Intenzív ellátásra közel háromezren szorulnak, ellátásuk 30 százalékos igénybevételt jelent.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában több mint háromezer fertőzöttet diagnosztizáltak, a regisztrált napi esetszám meghaladja a kilencezret.

Több tartomány készül a járványügyi intézkedések kisebb enyhítésére a jövő héttől. Mallorcán például újranyitják a vendéglátóhelyek teraszait, de csak délután öt óráig, és 30 százalékos létszám mellett újra működhetnek az edzőtermek is.  

Eközben az oltások is gőzerővel zajlanak az országban, csütörtökön ugyanis az AstraZeneca vakcinájával is elkezdték beoltani az 55 év alattiakat. 

Ideiglenesen még az Atletico Madrid futballcsapatának stadionja is oltóközponttá vált. 

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Spanyolország eddig 4,5 millió adag vakcinát kapott. 3,43 millió ember kapta meg eddig az első, és 1,23 millióan a második dózist.

Meglehetősen furcsa módon alakul a járványhelyzet Olaszországban, itt ugyanis az ország északi fele újabb lezárásokra készül, míg a déliek március végétől nyitni szeretnének.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások jelentős szigorítását jelentette be csütörtökön az észt kormány, március végéig bezárják a mozikat, a színházakat, a koncerttermeket, az uszodákat és a fürdőket.

Észtországban eközben a korlátozások jelentős szigorítását jelentette be csütörtökön a kormány.

Ennek értelmében március végéig bezárják a mozikat, a színházakat, a koncerttermeket, az uszodákat és a fürdőket,

az éttermek pedig az eddigi este 9 helyett délután 6 óráig tarthatnak nyitva, bár elvitelre is kiszolgálhatnak.

Kaja Kallas miniszterelnök elmondta: tekintve, hogy a vírus elsősorban a fiatalok között terjed, március végéig távoktatásra állnak át az általános iskola ötödik osztályától kezdve. A kormányfő emellett arra kérte a lakosságot: aki teheti, dolgozzon otthonról.

A bevásárlóközpontok nyitva maradhatnak, mindazonáltal a közösségen belüli távolságtartásra vonatkozóan szigorú intézkedéseket vezetnek be. Továbbá az ingyenes wifiszolgáltatást is felfüggesztik bennük, annak érdekében, hogy az emberek csakis vásárolni járjanak oda és minél kevesebbet tartózkodjanak a helyszínen.

Eddig Észtországban voltak a legkevésbé szigorú korlátozások érvényben a balti térségben. Az elmúlt időszakban azonban az országban megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma,

az elmúlt 14 nap fertőzési mutatói alapján 100 ezer lakosra átlagosan 850,81 fertőzött jutott, ami az egyik legnagyobb érték jelenleg Európában.

Rovatok