Index Vakbarát Hírportál

Olaszország északi részén karantén alá kerülnek a városok, miközben délen lazítani készülnek

2021. február 25., csütörtök 19:57

Olaszországban északon városokat zárnak le, délen viszont a mozik, színházak megnyitására készülnek – írja az MTI. A lombardiai Brescia, az umbriai Perugia és több más város után Emilia Romagna tartomány székhelyét, Bolognát is lezárják szombattól, egyenlőre egészen március 14-ig.

A valamivel kevesebb, mint 400 ezer lakosú Bologna sötétnarancssárga fokozatba lép át, ami azt jelenti, hogy ismét leáll a kereskedelem és a vendéglátás, a lakosságot otthonmaradásra szólították fel, és ismét távoktatásra állítják át a diákokat.

A nagy-britanniai és a brazíliai vírusmutációk terjedése északról déli irányban halad, és már a fővárosban is érezteti hatását.

Az ország húsz tartományából már nyolcban az intenzív osztályok telítettsége túllépte a kritikus küszöböt. Egyre több olasz város szennyvizében mutatják ki a vírusvariánsok jelenlétét, ahogyan ez a járvány első és második hullámában is történt.

Ezzel egy időben viszont Dario Franceschini kulturális miniszter csütörtökön bejelentette,

hogy március 27-étől kezdve az ország déli részén a mozik és színházak újranyitását tervezi.

A miniszter hozzátette ugyanakkor, hogy az egymástól biztonságos távolságra ültetett nézőknek kötelező lesz FFP2-típusú szájmaszkot viselniük.

A dolog külön érdekessége az, hogy a kulturális tárca bejelentése ellentmond az egészségügyi minisztérium rendelkezéseinek.

Roberta Speranza egészségügyi miniszter ugyanis azt jelentette be szerdán, hogy húsvétig meghosszabbították a korlátozásokat, mivel a hatóságok márciusban várják a járvány harmadik hullámának tetőzését.

Az olasz hírügynökség, az ANSA szerint az utóbbi 24 órában 19 886 új fertőzöttet találtak, 308-an pedig elhunytak.

Szerdán ehhez képest még csak 16 424 új fertőzöttet regisztráltak és közel ugyanannyian, 318-an hunytak el a betegségben.  

Az egészségügyi minisztérium legutolsó adatai szerint 3,8 millió személyt oltottak már be, ebből 1,3 millióan részesültek második dózisban.Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) ezzel összefüggésben a napokban közölte, hogy a Covid-19-ben megbetegedett és meggyógyult személyek számára elegendőnek tartja egyetlen dózis beadását.

Rovatok