Index Vakbarát Hírportál

Újabb kitiltási ügyet indított az USA korrupció miatt

2021. február 25., csütörtök 19:51

Az Egyesült Államok azonnali hatállyal megtiltotta Dobroslav Trnka volt szlovák legfőbb ügyész és fia beutazását az országba – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Az intézkedés indoklásában "a demokratikus intézményekbe vetett közbizalmat, illetve a jogállamiságot aláásó korrupciós ügyekre" hivatkoznak.

"Ennek eredményeképpen Trnkát jogosulatlannak minősítem az Egyesült Államokba való belépésre" – írta az amerikai diplomácia vezetője a Twitteren.

A szlovák legfőbb ügyészi posztot 2004 és 2011 között betöltő Dobroslav Trnka ellen 2019-ben eljárás indult, hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. Akkor annak kapcsán, hogy a vizsgálati szervek szerint nem adta át a rendőrségnek az úgynevezett Gorilla-dosszié hangfelvételeit, amelyek állítólag évekig a birtokában voltak.

A Gorilla-dosszié egy olyan – állítólag 2005-2006 között megvalósított titkosszolgálati lehallgatások leiratán alapuló - iratanyag, amelyben az akkori politikai és gazdasági elit közti összefonódásokra és korrupciós ügyekre rámutató információk vannak.

Az Egyesült Államok által alkalmazott szankció, a beutazási tilalom elrendelése Magyarországon sem ismeretlen. Ugyan a botrányt kirobbantó eredeti Napi Gazdaság cikk már nem elérhető – már a lap úgymond jogutódjaként működő Magyar Idők is megszűnt, az archívum pláne nem elérhető már –, azért az Index archívumának tanúsága szerint felidézhető, hogy 2014. október 16-án írt arról az akkor már Századvég tulajdonban lévő újság, hogy magyar adóhatósági vezetőket tiltott ki az USA azért, mert egyes amerikai tulajdonú cégek ellen vizsgálat folyik. Annak idején az amerikai nagykövetség csak annyit közölt, hogy tíznél kevesebb magasrangú kormánytisztségviselőt, akik a nagykövetség saját gyűjtésű, hiteles bizonyítékai szerint korrupciót követtek el.

Ezt követően azonban maga a NAV akkori elnöke Vida Ildikó ismerte el, hogy ő az egyike, akit ilyen szankcióval sújtottak. Majd évekig tartó politikai üzengetés lett az ügyből a kormány és az Egyesült Államok között. Az ügyet kirobbantó vesztegetési és áfacsalási ügyet végül 2019-ben zárta le a bíróság, erről itt írt részletesebben az Index. 

Rovatok