Index Vakbarát Hírportál

Biden újrahangolná Washington kapcsolatait Szaúd-Arábiával

2021. február 26., péntek 06:51

Washington arra törekszik, hogy kapcsolata Rijáddal a lehető legerősebb és legátláthatóbb legyen – közölte Joe Biden amerikai elnök Szalmán bin Abdulazíz Ál Szaúd szaúdi királlyal.

A két vezető magyar idő szerint csütörtök éjjel beszélt telefonon. A Fehér Ház közleménye szerint Biden leszögezte: az Egyesült Államok nagy hangsúlyt fektet az emberi jogokra és a jogállamiságra. 

Ezzel Biden vélhetően azt próbálta érzékeltetni, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák az amerikai hírszerzés jelentését Dzsamál Hasogdzsi 2018-ban meggyilkolt szaúdi újságíró megölésének körülményeiről. 

A jelentés várhatóan megállapítja, hogy a szaúdi király fia, Mohamed bin Szalmán trónökös, Szaúd-Arábia tényleges vezetője hagyta jóvá Hasogdzsi meggyilkolását.

Jen Psaki fehér házi szóvivő korábban világossá tette, hogy az új amerikai kormány bizonyos területeken jelezni fogja aggodalmait Szaúd-Arábiának, más területeken – tekintettel a Szaúd-Arábiára leselkedő fenyegetésekre – továbbra is együttműködik a királysággal.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint

Biden kifejezte országa elkötelezettségét, hogy segít megvédeni az országot az Irán-barát csoportok támadásaitól.

A két vezető csütörtöki beszélgetése egybeesik azzal, hogy az Egyesült Államok Biden jóváhagyásával légicsapást hajtott végre Szíriában Irán-barát milíciák ellen. Az iraki határ közelében történt légi támadásban három, lőszert szállító teherautó semmisült meg és legkevesebb 17-en haltak meg.  A szíriai konfliktust nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) beszámolója szerint az Iránnal szoros kapcsolatokat ápoló Hasd es-Saabi félkatonai szervezet tagjai voltak – jelentette az MTI. 

A Reuters hírügynökség szerint ezzel az Irakban lévő amerikai bázisokat ért rakétatámadásokat torolták meg. 

Rovatok