Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai hírszerzés szerint a szaudi koronaherceg ölette meg Hasogdzsit

2021. február 26., péntek 21:01

A most nyilvánosságra került hírszerzési jelentés szerint Szaud-Arábia koronahercege, Mohammed bin Szalmán jóváhagyta az újságíró elfogására vagy meggyilkolására irányuló műveletet – írta meg a CNN.

A jelentés arra alapozza a megállapítást, hogy

a koronaherceg irányítja a királyság teljes döntéshozatalát, a műveletben közvetlenül részt vett egyik legfőbb tanácsadója, valamint a bin Salman személyes védelméért felelős osztag tagjai is.  

A kongresszus Joe Biden és a szaudi király csütörtöki megbeszélése után engedélyezte a jelentés nyilvánosságra hozatalát.

Mint az a beszámolóból kiderül,

2017 óta a koronaherceg teljes kontroll alatt tartja az ország védelmi és hírszerzési szerveit, ezért rendkívül valószínűtlen, hogy a szaudi tisztviselők egy ilyen műveletet kivitelezhettek volna az ő felhatalmazása nélkül.

A jelentés szerint az Isztambulba 2018 októberében megérkezett tizenöt fős csoport tagjai között voltak olyan személyek, akik kapcsolatban álltak a királyi udvar médiaügyekkel foglalkozó csoportjával (CSMARC), amelynek vezetője bin Szalmán egyik legközelebbi tanácsadója, valamint

a koronaherceg személyes védelméért felelős elit osztag, a Gyorsreagálású Intervenciós Erők hét tagja is.

Rovatok