Index Vakbarát Hírportál

Tíz ország használta fel az összes vakcina háromnegyedét

2021. február 26., péntek 21:42

Határozatot fogadott el pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa a koronavírus elleni oltóanyag tisztességes globális elosztásáról.

Diplomáciai források szerint a tizenöt fős testület tagjai egyhangúlag támogatták a Nagy-Britannia által benyújtott határozattervezetet, amely mindenekelőtt a konfliktus és szegénység sújtotta országok hozzáférését könnyítené meg a vakcinákhoz.

A testület a dokumentumban szolidaritásra szólít fel a szegényebb országokkal, illetve tűzszünetet sürget az egyes konfliktusokban. A határozat, amelynek szövegébe az AFP francia hírügynökség betekintést nyert, arra biztatja a tehetősebb országokat, hogy ajándékozzanak oltóanyagot az alacsony és közepes jövedelemszintű államoknak. A nemzetközi közösség tagjait pedig kifejezetten felszólítja, hogy ne halmozzanak vakcinakészleteket.

A határozat emellett a nemzetközi együttműködés erősítését sürgeti, lehetővé téve a megfizethető hozzáférést az oltóanyagokhoz a konfliktusövezetekben és bonyolult humanitárius helyzetben élők számára. A világszervezet adatai szerint ez mintegy 120 millió embert érint.

A diplomaták egy hetet dolgoztak a végleges határozaton Kína és Oroszország fenntartásai miatt.

António Guterres szerdán globális oltási kampány megvalósítására szólította fel a fejlett országokat, elejét véve annak, hogy a szegényebb országok lemaradjanak. Az ENSZ-főtitkár szerint a világ tíz országa használta fel eddig a rendelkezésre álló oltóanyagkészletek 75 százalékát, 130 ország pedig eddig még egyáltalán nem jutott vakcinához.

Rovatok