Index Vakbarát Hírportál

Mégis jogszerű a kijárási tilalom

2021. február 26., péntek 19:19

Jogszerűnek ítélte a holland fellebbviteli bíróság pénteken a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt éjszakai kijárási tilalom januári bevezetését − jelentette a helyi sajtó. A bíróság szerint a holland kormány részéről a járványügyi helyzet miatt indokolt lépés volt a szigorítás.

A fellebbviteli bíróság ezzel megsemmisítette a mintegy másfél héttel ezelőtt első fokon hozott végzést, amely jogosulatlanság címén arra szólította fel a holland kormányt, hogy azonnali hatállyal oldja fel az intézkedést. Az ügyben első fokon eljáró bíróság indoklása szerint a kormánykoalíció nem volt jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására, mondván, a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet az országban a tilalom bevezetésekor.

A pénteki határozat ezzel szemben úgy ítélte meg, hogy 

a holland kormány jogszerűen használta a sürgősségi hatásköröket a kijárási tilalom bevezetésére.

Az eljárás alatt továbbá megfelelően bizonyította, hogy az intézkedésre elengedhetetlen szükség volt a járvány visszaszorításához.

A holland kormány a múlt héten új törvénytervezetet dolgozott ki és fogadott el, amely szilárdabb jogi alapot biztosít a kijárási tilalmat is magában foglaló rendkívüli intézkedések meghozatalának.

Rovatok