Index Vakbarát Hírportál

Kolostoron keresztül mosta tisztára a kenőpénzt az orvoslátogató banda

2021. február 27., szombat 17:45

Az orvosok lefizetésére használt pénzt egy kolostor és egy sportklub segítségével mosta tisztára a romániai Ropharma gyógyszerforgalmazó cég – írja a Főtér. Mint kiderült, tizenhét alkalmazottat úgy vontak bele a pénzmosásba, hogy nem is sejtették, mire használják a bankszámláikat.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészeinek 2013-ban egy meglehetősen sajátosan működő bűnszövetkezetet és pénzmosási gépezetet sikerült felszámolni, melynek a Szent Kereszt-kolostoron kívül egy Maros megyei sportklub is tagja volt.

A bűnszervezet a Ropharma hat alkalmazottjából és a kolostor apátnőjéből állt, akik két év leforgása alatt 914 ezer lejt (több mint 67 millió forintot) mostak tisztára.

Az összeget támogatásként utalta a cég a kolostornak, majd miután az apátnő levette az összeg rá eső részét, azaz 14 százalékát, visszautalta az összeget a Ropharma által megadott számlaszámokra. A cég alkalmazottai azt vették észre, hogy minden előzmény nélkül óriási pénzösszeg jelent meg a számláikon, ám azt mondták nekik, hogy tévedés történt, és utalják vissza az összeget.

Az alkalmazottak egyike járt utána az ügynek. Kiderült, hogy a pénz a kolostortól érkezett hivatalosan fűrészáru, illetve palánták kifizetésére. Az ügyet bíróság elé vitték. Mint a tárgyaláson kiderült, 

a pénzt azért kellett tisztára mosni, mert azzal vesztegették meg az orvosokat, hogy a Ropharma termékeit írják fel a pácienseiknek.

A bíróság mind a hét vádlottat bűnösnek találta, a legnagyobb büntetést a marosvásárhelyi igazgató kapta: három év felfüggesztett börtönbüntetést. A vádlottak fellebbezést nyújtottak be, így az ügy a marosvásárhelyi fellebbviteli bírósághoz került.

Rovatok