Index Vakbarát Hírportál

237 millió dózisnyi oltóanyagot kaphatnak a fejlődő országok

2021. március 2., kedd 15:57

Május végéig 237 millió oltás beadására elegendő AstraZeneca-oltóanyag érkezhet meg a fejlődő országokba a COVAX-program keretében – írja a Reuters.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által finanszírozott COVAX-program célja, hogy azokat az országokat is hozzájuttassák a koronavírus elleni oltóanyaghoz, amelyek azt eddig nem tudták megrendelni a gyógyszergyártóktól. A vakcinák kiszállítását a múlt héten kezdték meg.

A program kivitelezői most úgy nyilatkoztak, hogy az oltóanyagok két részletben fognak érkezni: egyrészt február végén – március végén, másrészt pedig április végén – május elején számíthatnak majd szállítmányokra a fejlődő országok.

Hozzátették ugyanakkor, hogy mindez számos más tényezőtől függ, köztük attól, hogy a nemzeti hatóságok mikor engedélyezik az oltóanyagot, időben legyártják és elkészítik-e azt, illetve hogy a nemzeti hatáskörben meg tudják-e oldani a logisztikai feladatokat és el tudják-e készíteni az oltási tervet.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet elnöke mindemellett „példátlan összefogásnak” nevezte a programot, amely véleménye szerint nemcsak a koronavírus-járvány, hanem más egészségügyi krízisek kezelésében is jó példát jelenthet.

A WHO által leszállított vakcináknak köszönhetően Ghánában már meg is kezdték az oltásokat. Nana Akufo-Addo ghánai elnök úgy nyilatkozott: az év végéig 20 millió embert szeretnének beoltani.

Rovatok