Index Vakbarát Hírportál

A román rendőrök után az egészségügyi dolgozók is tüntettek

2021. március 2., kedd 17:54 | aznap frissítve

Romániában a költségvetést érintő megszorításokról tárgyal a parlament, miközben az egészségügyi dolgozók az épület előtt tünetnek – írja az MTI.  A román kormány az államháztartás hiányának csökkentése végett a napokban megszorításokat jelentett be, emiatt a szakszervezetek demonstrációkba kezdtek. Hétfőn például a rendőrök is tüntettek.

Kedden az egészségügyi dolgozók vonultak a parlament elé.

A tüntetők magasabb béreket, jobb munkakörülményeket és a koronavírus-járvány elleni védekezéshez több költségvetési forrást követeltek.

Az országházban eközben a költségvetést érintő megszorításokról, így többek közt arról is tárgyalnak, hogy leépítéseket visznek végbe a közigazgatásban, valamint a közalkalmazotti pótlékok jelenlegi rendszerét felszámolják. 

A parlamentben belül jelenleg is zajlik a heves vita. A legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Florian Citu miniszterelnököt egyenesen.

BETEGES HAZUDOZÓNAK NEVEZTE.

Ennek ellenére várhatóan még a keddi ülésnapon meg fogják szavazni a kormány által beterjesztett kezdeményezést. 

A parlament jóváhagyta a költségvetést

FRISSÍTÉS: a kétkamarás román parlament módosítások nélkül jóváhagyta a kormány idei központi költségvetés-tervezetét. 

A SZOCIÁLDEMOKRATA ELLENZÉK ÁLTAL BETERJESZTETT TÖBB MINT 3500 MÓDOSÍTÓ INDÍTVÁNY MINDEGYIKÉT ELUTASÍTOTTA A JOBBKÖZÉP PARLAMENTI TÖBBSÉG.

Florin Citu miniszterelnök szerint első alkalommal történt meg a rendszerváltás utáni három évtizedben, hogy egy költségvetés-tervezet „tisztán" kerül ki a parlamentből. Az ellenzék viszont „költségvetési diktatúrának" minősítette az összes módosító indítvány leszavazását.

A keddi végszavazáson 234 képviselő és szenátor támogatta, 170 pedig ellenezte a 7,16 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számoló költségvetési törvényt.

Rovatok