Index Vakbarát Hírportál

Több száz kutató állt ki a CEU terrorizmussal vádolt hallgatója mellett

2021. március 2., kedd 09:44

Az Indexen is írtunk a CEU mesterszakos hallgatójáról, akit már egy hónapja, február elseje óta tartanak fogva az egyiptomi hatóságok. Ahmed Samir Santawyt „álhírek és hamis adatok terjesztésével”, illetve „terrorszervezet anyagi támogatásával” vádolják. A CEU (Central European University – Közép-európai Egyetem) és az Amnesty International is kiállt mellette, továbbá emberi jogainak csorbulása, fogva tartásának körülményei ellen emeltek szót.

A CEU egy korábban közleményében azt írta, hogy hallgatójuk folyamatos fogva tartása,

a homályos, bizonyítatlan vádak és az embertelen körülmények a jogállamiság és az alapvető emberi jogok kirívó megsértését jelentik.

Arra szólították fel az egyiptomi hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon Ahmed Samir Santawyt, és hagyják, hogy folytathassa a tanulmányait Bécsben.

Az üggyel kapcsolatban az Amnesty International nemrégiben azt írta, hogy a hallgatót bántalmazták, miközben tudományos kutatásairól és a közösségi médiás tevékenységéről kérdezték.

Ahmed Samir Santawy 2019-ben még Budapesten kezdte meg antropológiai tanulmányait a CEU-n, ebben a tanévben pedig már Bécsben végezte a mesterképzést. Kutatási témája a nők jogai és a reproduktív jogok egyiptomi helyzete.

A 29 éves hallgató szabadon engedéséért most akadémiai petíciót is indítottak, amit több mint 350 kutató, nemzetközileg elismert szakember írt már alá. Barátai és családtagjai szerint alaptalanok az egyiptomi hatóságok vádjai, amelyek csak átlátszó ürügyet szolgáltatnak ahhoz, hogy szándékosan elhallgattassanak egy diákot és kutatót.

A petíciót kezdeményezők közleményükben azt írták:

Az egyiptomi kormányzat kutatók és diákok ellen irányuló kampánya egy nagyobb terv része, melynek célja a nyílt párbeszéd és az intellektuális tevékenység elfojtása. Ahmed akadémiai munkássága a családtervezés történetével foglalkozik Egyiptomban, és szót emel amellett, hogy a nők biztonságos és legális egészségügyi ellátáshoz jussanak. Munkássága az olyan kritikus fontosságú tudományos kutatás példája, mely arra a jelenre reflektál, melyben mindannyian élünk. A petíció aláírói elutasítják az egyiptomi állam kutatói szabadságra irányuló támadását, konkrétan Ahmed esetében és általában minden üldözött kutatóra vonatkozóan.

Az Amnesty International szintén petíciót indított Ahmed Samir Santawy érdekében.

Február elsején tartóztatták el az egyiptomi hatóságok a CEU hallgatóját, miközben az egyetemi szünetben meglátogatta családját Egyiptomban. Február 6-án a Legfőbb Állambiztonsági Ügyészség 15 napos őrizetben tartását rendelte el a rendőrségi nyomozás miatt.

Rovatok