Index Vakbarát Hírportál

Újabb újságírót ítéltek börtönre Belaruszban

2021. március 2., kedd 19:33

Hat hónap börtönre büntetésre ítélték Kacjarina Bariszjevicsot, a tut.by hírportál újságíróját, mert közzétette, hogy az orvosok nem találtak alkoholt az őrizetbe vételét követően elhunyt Raman Bandarenka vérében.

A 31 éves képzőművész Bandarenka novemberben, kórházban hunyt el, a belarusz ellenzék szerint belehalt az Aljakszandr Lukasenka elnök és rendszere elleni tüntetésen történt őrizetbe vétele után szerzett sérüléseibe. Vélhetően a fogdában összeverték, mivel onnan 

agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal kórházba szállították. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni.

A belügyminisztérium azonban cáfolta ezt, közlése szerint Bandarenka ittasan verekedésbe keveredett, és ennek következtében halt meg. 

Ügyvédje szerint Bariszjevics a minimális büntetési tételt kapta, és nem döntötték el, fellebbeznek-e az ítélettel szemben, ugyanis nagyjából még két és fél hónapot kellene letöltenie a szabadságvesztésből, a vizsgálati fogságban letöltött idő beszámításával.

A bírósági ügynek volt még egy alperese: a Bandarenka orvosi jelentését az újságírónak kiszivárogtató orvos.

Artjom Szarjakin két év felfüggesztette börtönbüntetést kapott ugyanazért a vádért. 

Az ügyészség szerint az információk közzététele súlyos következményekkel járt, társadalmi feszültséget gerjesztett, nem engedélyezett rendezvényeken való részvételre ösztönözte a polgárokat, valamint aláásta az illetékes szervek iránti bizalmat. 

Mindkét vádlottat pénzbírsággal is sújtották.

Nem ez az első eset, hogy újságírókat ítélnek el Belaruszban, de a második, hogy Bandarenka ügyében. Február végén két év börtönbüntetést kapott a Belsat lengyel tévécsatorna két újságírója, mert élőben közvetítették, ahogy a Bandarenkával elhurcolásakor dulakodnak a rendvédelmi erők. 

Rovatok