Index Vakbarát Hírportál

Lengyelországban is készülhet vakcina

2021. március 3., szerda 16:44

Lengyelországban is gyárthatják a Novavax amerikai vállalat új koronavírus elleni vakcináját − írja az MTI a Mabion lengyel biotechnológiai cég tájékoztatása alapján. Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdai Facebook-bejegyzésében azt írta: a próbagyártás még ebben a negyedévben megindul.

A lengyel kormány erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ne függjön külföldi vakcinaszállítóktól, valamint az Európai Unió oltóanyag-beszerzési eljárásaitól, melyek kevésbé hatékonynak bizonyultak a lengyel megoldásoknál

− írta a miniszterelnök. A Mabion szerdán arról is tájékoztatott, hogy a gyártókapacitás bővítése érdekében megállapodott a lengyel állami fejlesztési alappal (PFR), mely 40 millió zloty (3,2 milliárd forint) értékű támogatást nyújt neki.

A PFR elnöke, Pawel Borys reményét fejezte ki, hogy a lengyelországi vakcinagyártás a második negyedév végén, a harmadik negyedév elején kezdődik majd meg. A beruházás növeli a Novavax idei lengyelországi szállítmányainak biztonságát, és garanciát jelent a lengyelországi oltási kampány számára is.

Maciej Wieczorek, a Mabion elnöke elmondta: amennyiben sikeresnek bizonyul a tesztsorozat, a cég a vakcina fontos szállítójává válhat. Szerinte nehéz most még megmondani, hogy az üzemben előállított vakcina milyen mennyiségben kerül majd a lengyel piacra, és mennyit vinnének belőle külföldre.

Rovatok