Index Vakbarát Hírportál

Egyedül maradt a Fidesz: nem követik a szlovén EPP-képviselők

2021. március 3., szerda 16:41 | aznap frissítve

Szolidaritást vállal a Fidesszel és támogatja döntését az Európai Konzervatívok és Reformisták pártja. Ezt az Indexnek eljuttatott közleményében írja a jobboldali politikai csoport, hozzátéve: az Európai Néppárt minden kapcsolatát elvesztette a demokráciával. Reagált megkeresésünkre egy szlovén EPP-képviselő is, aki közölte: a korábbi sajtóértesülésekkel szemben a szlovén kormánypárti képviselők nem követik a Fideszt.

„mai döntésükkel egyértelművé vált: az Európai Néppárt elvesztette a kereszténydemokrácia utolsó maradványait is”

– közölte az Indexszel az Európai Konzervatívok és Reformisták pártja, az ECR. Megkeresésünkre a párt közleménnyel válaszolt. Ebben azt írták, szolidaritást vállalnak a Fidesszel, és szimpatizálnak a magyar kormánypárt döntésével. A párt társelnökei szerint az EPP-ben szerdán megszavazott szabálymódosítás méltatlan a demokráciára nézve, a magyar kormánypárttal és szavazóival szemben egyértelműen ellenséges fellépés. Ezzel nem hagytak más választást a Fidesznek, mint hogy elhagyja az EPP frakcióját.

Az Európai Unió a legnagyobb válsággal szembesül napjainkban. Ahelyett, hogy az erősebb együttműködés és szolidaritás mellett kampányolnának, az úgynevezett pro-európaiak akadályokat emelnek és megosztják Európa nemzeteit. Ezt tetézi a demokráciára vonatkozó önkényes értelmezésük, amit csak a baráti kormányokra terjesztenek ki. Mi másként gondolkodunk Európáról. Nemzetek békésen együttműködő csoportjaiban hiszünk, akik tisztelik egymás véleményét és nemzeti identitását

– tette hozzá Raffaele Fitto, az ECR társelnöke.

Ahogyan arról korábban az Index is írt, az EPP képviselőcsoportját elhagyó Fidesz egyelőre függetlenként folytatja, csatlakozhat azonban az EU-szkeptikusnak nevezett, jobboldali ECR-hez. A lengyel kormánypárt, a PiS által dominált konzervatív csoport a Fidesz és az EPP évek óta zajló csatározásai során többször hangsúlyozta: szívesen látnák soraikban a magyar kormánypártot.

Ezt az utat azonban a Fidesznek egyedül kell megtennie, a szlovén képviselők ugyanis maradnak a Néppárt frakciójában. Ez Franc Bogovič EPP-képviselő mondta az Indexnek adott nyilatkozatában. A szlovén kormány koalíciós pártja, a Szlovén Néppárt (SLS) európai parlamenti képviselőjét azt követően kerestük meg, hogy az EU Observer korábban megírta, sajtóértesülések szerint a szlovén képviselők követhetik fideszes társaikat. 

„Nincs tudomásom arról, hogy szlovén képviselő elhagyná az EPP-t”

– szögezte le válaszában Bogovič. A képviselő hozzátette: sajnálja, hogy az EPP megszavazta a magyar kormánypárt kizárását megkönnyítő alapszabály-módosítást. 

„Ahogyan azt is sajnálom, hogy a Fidesz képviselői az azonnali kilépésről döntöttek. Ugyanakkor sem én, sem más SLS-képviselő nem tervezi az EPP frakciójának elhagyását”

– tette hozzá. Franc Bogovič elmondta, a nagyobbik szlovén kormánypárt, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) képviselőinek kilépési szándékáról sem értesült. „Bár Orbán Viktor és az SDS elnöke, Janez Janša közeli szövetségesek, úgy gondolom, az SDS továbbra is az EPP fontos tagja marad” – nyilatkozta Bogovič.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok