Index Vakbarát Hírportál

Haláleset az AstraZeneca-oltás után Dél-Koreában, de nem állapítottak meg ok-okozati viszonyt

2021. március 8., hétfő 11:16

A dél-koreai egészségügyi hatóságok bejelentették hétfőn, hogy nem találtak ok-okozati összefüggést az AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus-vakcinája és azon nyolc ember elhalálozása között, akit ezzel oltottak be.

Mind a nyolc embernek volt valamilyen alapbetegsége, és az oltóanyag károsan hatott a szervezetükre, de nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vakcina okozta a halálukat

– közölte sajtótájékoztatóján a járványügyi és betegségmegelőzési hivatal igazgatója.

Haláleset az oltás után legutóbb Ausztriában történt, ahol egy ápolónő véralvadási komplikációk miatt meghalt, miután megkapta a brit-svéd készítményt. A történtek hatására az egészségügyi hivatal felfüggesztette a vakcinálást az érintett AstraZeneca-szállítmányból, melyből már 37 ezer adagot elhasználtak. Az osztrák hatóságok sem állapítottak meg ok-okozati összefüggést az oltás és a haláleset között, és szó sincs arról, hogy visszavonnák az AstraZeneca vakcinájának engedélyét. 

Dél-Koreában másfél héttel ezelőtt kezdődött el a koronavírus elleni tömeges oltás, amelyet az AstraZeneca készítményével kezdtek meg – adta hírül az MTI. A halálesetek miatt Szöul sem függeszti fel az oltást a brit-svéd cég vakcinájával.

Rovatok