Index Vakbarát Hírportál

Az Orbán-kormány segít Szlovákiának, de semmit nem kap érte

2021. március 8., hétfő 07:30

Magyarellenes garnitúra uralja a szlovák külügyet, ezért szó sincs az állampolgársági törvény módosításáról – közölte az Index pozsonyi forrása. A héten az Orbán-kormány egymillió orosz vakcina beszerzésében segítette a válságos járványhelyzettel küzdő Szlovákiát, ebből azonban a magyar félnek nincs közvetlen politikai haszna. Pedig a moszkvai kapcsolat mellett huszonhét lélegeztetőgép is érkezik Magyarországról Szlovákiába.

Hiába az emberéleteket mentő gesztus. Szlovákia nem módosítja a felvidéki magyarokat sújtó állampolgársági törvényt – derül ki a beszélgetésből, amit az Index egy, a szlovák–magyar kapcsolatokra és a szomszédos ország belpolitikájára rálátó forrással folytatott.

Több más magyar sajtóorgánum mellett az Index is arról írt a napokban, hogy az orosz vakcinák beszerzésében nyújtott magyar segítség miatt Igor Matovič módosíthatja a kettős állampolgárságot tiltó törvényt. Forrásunk szerint azonban erről szó sincs, a pozsonyi kormány már rábólintott a jogszabályra, amit a parlament várhatón megszavaz majd.

Az ügy előzménye, hogy a szlovák miniszterelnök a magyar kormánytól kért segítséget a Szputnyik V oltóanyag beszerzésében. A válságos járványhelyzettel küzdő ország februárban az Európai Unió segítségét kérte a vírus terjedésének megfékezésében, majd részben Budapest közbenjárásának köszönhetően március 1-én kétszázezer adag orosz vakcinát kapott, összesen kétmillió Szputyik V érkezhet Szlovákiába.

Ezt követően Igor Matovič és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is ünnepelte a két ország barátságát, különösen miután a szlovák fél megemlítette a kettős állampolgársági törvényt is.

Kapcsolatom Péterrel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel van annyira közvetlen, hogy az olyan nehezebb témákról is bármikor nyíltan tudunk beszélni, mint a kettős állampolgársági törvény, amelyet kezdeményezésemre úgy módosítottunk, hogy egy másik ország állandó lakcímmel rendelkező állampolgárai felvehessék egy másik ország állampolgárságát anélkül, hogy a szlovákot elvesztenék

– köszönte meg a segítséget a magyar kormánynak Igor Matovič. Az Indexnek nyilatkozó forrás szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy valóban enyhül a jogszabály, legfeljebb az ügy későbbi tárgyalására nyílt kapu. A törvényt 2010-ben a magyarellenes Fico-kormány módosította, aminek következtében elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát.

Matovič elengedte a külpolitikát, és nem segít a kétoldalú kapcsolatokon, hogy a minisztériumot a magyarokkal nem szimpatizáló Ivan Korčok vezeti. Tovább rontja a helyzetet, hogy a pozsonyi külügyet továbbra is az 1990-es években bekerült magyarellenes garnitúra irányítja – fogalmazott forrásunk. A szlovák diplomáciában uralkodó hangulat mellett ráadásul a parlamentben nincs magyar párt, ezért legfeljebb a következő választásokat követően kerülhet ismét napirendre az állampolgársági törvény. 

Matovičnak ugyanakkor nemcsak a járványügyi helyzet kezelésében, hanem a hatalmi játszmák szempontjából is jól jött a magyar segítség. A kormányfő legnagyobb ellenfele éppen Korčok és a külügyminisztert delegáló koalíciós partner, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt. Korčok korábban azt nyilatkozta, hogy az orosz védőoltásra úgy tekint, mint Oroszország eszközére a hibrid háborúban. A szlovák külügy pedig berendelte Pető Tibor nagykövetet, miután szerdán Szijjártó az OĽANO kormánypárt magyar parlamenti képviselőjével, Gyimesi Györggyel az állampolgársági törvényről  tárgyalt. Forrásunk szerint Matovič számára fontos diadal, hogy a két konfliktus után magyar segítséggel érkezik az életeket mentő orosz vakcina Szlovákiába.

Ráadásul Magyarország nem csak a moszkvai kapcsolattal járult hozzá a szomszédos ország megmentéséhez.

Összesen huszonhét lélegeztetőgéppel is segíti a kormány Szlovákiát, ezek ráadásul nem a korábban Kínából beszerzett eszközök, hanem a Magyarországon gyártott, Panther 5 típusú lélegeztetőgépek.

(Borítókép:  Orbán Viktor és Igor Matovič  szlovák miniszterelnök az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) avatásán 2020. szeptember 17-én. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok