Index Vakbarát Hírportál

Az abortusztilalom ellen tüntettek Varsóban

2021. március 8., hétfő 20:59

Nagyszabású tüntetést rendezett hétfőn, a nemzetközi nőnapon Varsóban a Nők Sztrájkja elnevezésű, szabad abortuszért küzdő mozgalom; a résztvevők lezárták a Központi pályaudvar előtti kereszteződést – írja az MTI. 

A tiltakozók a nők jogaiért szálltak síkra, egyebek között olyan jelmondatokat skandálva, mint „Jogunk van tüntetni”, „Varsó a miénk”, „Figyelem! Itt vannak a női állampolgárok” és „Gyertek velünk”.

Aktivisták aláírásokat gyűjtöttek a „legális terhességmegszakítás” állampolgári törvénytervezetéhez, amely lehetővé tenné az abortuszt a terhesség 12. hete előtt, bizonyos esetekben utána is, illetve egy sor enyhítést és több hozzáférést a perinatális – a születés időszaka körüli –, a társadalombiztosítás által fizetett vizsgálatokhoz.

A biztonságra a tüntetés környékén megerősített rendőri erők ügyeltek, a hatóság a rendőrautókra szerelt hangosbeszélőkön keresztül arra figyelmeztetett, hogy a demonstráció a járványveszély miatt nem engedélyezett, és a jelenlévőket hazatérésre szólította fel. Miután ennek nem volt foganatja, a rendőrök kordont vontak a dulakodó tüntetők köré, és megkezdték az igazoltatást.

Rovatok