Index Vakbarát Hírportál

Zokon vették az Európai Gyógyszerügynökségből jött álláspontot az orosz vakcina fejlesztői

2021. március 9., kedd 13:07

Bocsánatkérést követelnek az orosz Szputnyik V vakcina fejlesztői Christa Wirthumer-Hochétól, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatóbizottságának vezetőjétől:

Nyilvános bocsánatkérést követelünk Christa Wirthumer-Hochétól, az EMA-tól azokért a negatív kijelentéseiért, amelyeket azokkal az EU-államokkal kapcsolatban tett, amelyek közvetlenül hagyták jóvá a Szputnyik V-t. Kijelentései komoly kérdéseket vetnek fel a szakvizsgálati folyamatba való politikai beavatkozással kapcsolatban. Az ilyen kijelentések nem helyénvalók, valamint aláássák az ügynökség és a szakvizsgálat iráni bizalmat.

Az EMA igazgatóbizottságának vezetője hétfőn elmondta, hogy egyelőre nem javasolja a Szputnyik V vakcina használatát a tagállamoknak. Ezt azzal indokolta, hogy az oltóanyag hatékonysága nem bizonyított, ezért 

ARRA KÉRTe a tagállamokat, HOGY TARTÓZKODJANAK A SZPUTNYIK V OLTÓANYAGTÓL.

Az orosz oltóanyag európai regisztrációja már folyamatban van, ám egyáltalán nem úgy néz ki, hogy az EMA sietni fog ebben a kérdésben. A hírek szerint három másik vakcina van az orosz előtt a sorban: a két amerikai oltóanyag, a Johnson & Johnson és a Novavax, valamint a német CureVac vakcinája.

Az Európai Unióban jelenleg Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában áll engedélyeztetés alatt vagy van használatban a Szputnyik V vakcina.

Rovatok