Index Vakbarát Hírportál

Átment a kongresszuson Joe Biden 1900 milliárd dolláros mentőcsomagja

2021. március 10., szerda 22:02

Hatodik olvasatában, de átment Joe Biden amerikai elnök 1900 milliárd dolláros koronavírus-mentőcsomagja az amerikai törvényhozás alsóházán. A demokrata többségű képviselőházban egyetlen republikánus sem szavazta meg a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó mentőcsomagot. Elfogadása után a demokraták képviselőházi és szenátusi frakció vezetője, Nancy Pelosi és Chuck Schumer ünnepélyes keretek között látta el kézjegyével a dokumentumot. 

A megszavazott jogszabályok nagy része tükrözi a Joe Biden által januárban kidolgozott tervet. A törvényhozók három figyelemre méltó változtatást hajtottak végre:

Ettől függetlenül minden szegényebb háztartás egyszeri, a felnőttek számának megfelelően fejenkénti 1400 dolláros kifizetésben részesül, és minden gyerek után újabb 1400 dollár üti a markát a szerényebb jövedelmű amerikai családoknak. A mentőcsomag egyéb fontosabb elemei:

A mentőcsomagból mindemellett bőven jut még egyebek közt lakhatási és étkezési támogatásokra, adókedvezményekre, az egészségügyi biztosítás állami támogatására, a tömegközlekedés és az infrastruktúra fejlesztésére, valamint a vendéglátóipar megsegítésére. 

A BBC amerikai tudósítója megjegyzi, hogy a Pew Research Center közvélemény-kutató márciusi felmérése szerint az amerikai 70 százaléka támogatta a mentőcsomagot. a republikánus szavazók szavazóknak azonban csak a 41 százaléka örült neki. 

A támogatásokat túlzott összegűnek minősítő republikánusok rendre elutasították Joe Biden törvényjavaslatát, és ugyanúgy, ahogyan ma a képviselőházban, a szenátusban sem szavaztak meg. 

Rovatok