Index Vakbarát Hírportál

Oltásra buzdítanak az amerikai elnökök

2021. március 12., péntek 08:10

Közérdekű reklámokban buzdítja a lakosságot koronavírus elleni oltásra az Egyesült Államok négy volt elnöke a feleségeikkel együtt – adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök arra sürgetik honfitársaikat, hogy amint tehetik, adassák be maguknak a vakcinát.

Tűrd fel az ingujjad és vedd ki a részed!

– hangoztatják az egyik reklámban feleségeikkel összhangban.

Donald Trump, a legutóbbi volt elnök nem állt be a sorba. Ő maga tavaly elkapta a vírust, de viszonylag hamar kiheverte a betegséget, és utána azt üzente népének, hogy ne féljen a kórokozótól.

A NORCCenter kutatóintézet felmérése szerint minden ötödik amerikai elvesztette legalább egy rokonát vagy közeli barátját a koronavírus-járvány miatt – adta hírül az AP amerikai hírügynökség. A tragikus veszteség leginkább az afroamerikaiakat és a spanyolajkúakat érte: közösségeikben harminc százalékos azok aránya, akik elveszítettek valakit hozzátartozóik, barátaik közül a ragály miatt. A fehér lakosság körében 15 százalékos ez a hányad.

A járvány immár egy éve alatt eddig 529 ezren vesztették életüket az Egyesült Államokban a ragály miatt. Mindezek ellenére az amerikaiak harmada még mindig idegenkedik a koronavírus elleni oltástól. Leginkább a fiatal felnőttek, a kevésbé iskolázottak nem akarják beadatni maguknak, politikai hovatartozás szerint pedig inkább a republikánus párt hívei utasítják el.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke csütörtök esti tévébeszédében bejelentette, hogy május 1-jére minden felnőtt honfitársának, 255 millió embernek biztosítani akarja a koronavírus elleni oltás lehetőségét,

július 4-re pedig a járvány előtti normális életvitel közelébe szeretné terelni országát, hogy az amerikaiak legalább kisebb összejöveteleken megünnepelhessék a függetlenség napját.

Biden elégedetten szólt az oltási kampányról, amely a tervezettnél sokkal jobban halad. Mint mondta, elnökségének századik napjára szerette volna, hogy túllegyen a lakosság százmillió oltáson, ám úgy tűnik, hogy ez a cél már a hatvanadik napra, március 21-re megvalósul. Bejelentette, hogy további négyezer katonát vezényel segítőként az oltási kampányhoz, és további egészségügyi dolgozókat, orvostanhallgatókat, állatorvosokat, fogorvosokat jogosít fel vakcinák beadására.

Az elnök mindazonáltal arra intett, hogy a július 4-i cél megvalósulásához szoros együttműködésre és óvatosságra van szükség: maszkhordásra, biztonsági távolságtartásra, a járvány fékezését célzó rendelkezések betartására.

Rovatok