Index Vakbarát Hírportál

Mégsem fogadja el az EU a kínai és az orosz vakcina alapján kiadott védettségi igazolást?

2021. március 12., péntek 12:28

Mégsem kaphatják meg az unió közös védettségi igazolványát azok, akiket a kínai Sinopharm vagy az orosz Szputnyik V vakcinával oltanak be – értesült a Euronews.

Mint arról az Index is beszámolt, a Bloomberg által megszerzett dokumentum tanúsága szerint az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az Európai Unió fogadja el a kínai és az orosz vakcinát a közös uniós védettségi igazolások kiállításakor. Az Európai Bizottság a jövő héten akarja bemutatni az EU-s védettségi igazolásról szóló tervezetet. A portál most két uniós biztos zárt ajtók mögötti megbeszélésére hivatkozva azt írja: 

Azok, akik az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott oltóanyagot kapnak, nem rendelkezhetnek majd ezzel az igazolással, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem

– írják. Az Európai Bizottság jövő szerdán hozza nyilvánosságra a közös védettségi igazolásról szóló terveit.

(Borítókép: Oltási igazolások és a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagának doboza az oltás napján Szabó János háziorvos átányi rendelőjében, 2021. március 1-jén. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok