Index Vakbarát Hírportál

II. Erzsébet térdel Meghan Markle nyakán a Charlie Hebdo új címlapján

2021. március 13., szombat 21:40

Harry herceg és Meghan Markle interjújáról közel egy hete vitatkoznak az angolszász közéleti szereplők. A legutóbbi fejlemény az volt, hogy Meghan Markle-ről a saját családja is elítélő hangnemben nyilatkozott.

A polémiára most még egy lapáttal rátett, hogy szombaton a Charlie Hebdo francia szatirikus lap olyan címlappal állt elő, ami igencsak megosztotta a közvéleményt.

Egyesek szerint a grafika a rasszizmus elleni küzdelmet, mások szerint a brit királyi családot gúnyolja ki.

A címlapot Nadine White, az Independent tudósítója tette közzé a Twitteren.

Állítása szerint az illusztráció mellé azt írták:

– Miért hagyta el a Buckingham-palotát?

– Mert nem kaptam levegőt!

Egy fekete és ázsiai származású jogászokat tömörítő érdekvédő szervezet, a Black and Asian Lawyers For Justice azt írta, hogy a címlapon

felháborító, undorító, fasiszta rasszizmust lehet látni.

Ezen túlmenően azzal vádolták meg a francia szatirikus lapot, hogy George Floyd halálából csinálnak maguknak profitot ezzel a címlappal.

Rajtuk kívül mások is úgy vélik, hogy a Charlie Hebdo ezzel mind George Floyd halálából, mind Meghan Markle múlt vasárnapi interjújából paródiát csinált.

Egyesek odáig mentek, hogy a lap bezáratására szólították fel a francia hatóságokat. Állításuk szerint ugyanis a címlap csak „gyűlöletet és erőszakot” gerjeszt.

A borítót sokan a fentiekkel teljesen ellentétes módon értelmezték. A lap egyik olvasója úgy értékelt:

Nem gúnyol ki semmit, csak egyenlőségjelet tesz aközé, hogy Meghan hercegnét és George Floydot hogyan kezelték. Ha valakit ez a címlap kigúnyol, akkor az az angol királynő.

Ezt az értelmezést többen is megerősítették. Nem ízléses, ahogy felhasználják ezt a párhuzamot, de egyértelmű, hogy nem George Floydot akarják ezzel kigúnyolni – írta egy francia olvasó.

Mint ismeretes, a Charlie Hebdo volt az a lap, amelynek szerkesztőségében 2015-ben iszlám radikálisok merényletet követtek el, és az újság több munkatársát is meggyilkolták, mert sértőnek találták a magazin egyik címlapját, amelynek karikatúrája Mohamed prófétát ábrázolja.

Rovatok