Index Vakbarát Hírportál

Azonosították a filippínó variánst

2021. március 13., szombat 13:53

Megjelent a Fülöp-szigeteken a koronavírus új, helyi variánsa – közölte szombaton a manilai egészségügyi hivatal. Az új mutációból eddig 98 esetet regisztráltak a délkelet-ázsiai országban, vélhetően februárban bukkant fel. Arról ugyanis a helyi hatóságok már a múlt hónapban beszámoltak, hogy a több mint 7600 szigetből álló trópusi ország középső, Visayan-területén ismeretlen felépítésű vírus terjedhet. A kormányhivatal a mostani közleményben hangsúlyozza: egyelőre keveset tudni az új variánsról, így az sem igazolt, hogy gyorsabban terjedne, vagy ellenállna a vakcináknak.

A vírusmutáns hivatalos megnevezése P.3 variáns, és egy esetben már Japánban is azonosították. Korábban a japán közegészségügyi hivatal is hírt adott arról, hogy február 25-én egy Fülöp-szigetekről érkező beutazó szervezetében a koronavírus új mutációját mutatták ki.

A tokiói hatóságok vizsgálata arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírusfajta agresszívabban terjedhet.

Bár azt akkor még nem állították, hogy egy új, a Fülöp-szigetekről terjedő mutáció jelent meg, arra ugyanakkor figyelmeztettek: nem kizárt, hogy a délkelet-ázsiai országban kontroll nélkül terjed egy új variáns.

A manilai egészségügyi minisztérium most megerősítette: a Japánban vizsgált beteg a P.3 variánst hordozta.

Azonosították tovább a Fülöp-szigeteken az első, brazil variánssal megfertőződött pácienst is. Ezzel valamennyi mutáció felütötte a fejét az országban, ahol a héten rekordot döntenek a fertőzési mutatók. Pénteken 4578 új esetet regisztráltak, a hivatalos adatok szerint eddig 611 618 ember fertőződött meg koronavírussal. Jelenleg három mutációt ismernek el a világon: a brit, a dél-afrikai és a brazil variánst, a P.3, filippínó variánst tehát egyelőre nem. 

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő rendőrök Manila városában a Fülöp-szigeteken 2020. áprilisban. Fotó: Ezra Acayan / Getty Images)

Rovatok