Index Vakbarát Hírportál

A zöld igazolvány talpra állítja Izrael gazdaságát

2021. március 13., szombat 21:54

A 9 milliós Izraelben a lakosság több mint fele megkapta a Covid-védőoltás első, csaknem fele pedig a második dózisát és az ezzel járó zöld igazolványt is, amellyel akár éttermeket is látogathatnak.

Hol óhajtják elkölteni az ebédet: bent vagy kint, a teraszon? – kérdi a tudósítások szerint a jeruzsálemi felszolgáló a betérő vendégektől azok után, hogy felmutatták zöld igazolványukat.

Az okmány azt igazolja, hogy tulajdonosa

átesett a koronavírus-fertőzésen, ami átmeneti védettséget szavatol, vagy azt, hogy megkapta a második oltást is, ami huzamosabb immunitást biztosít.

A zöld igazolvány az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott tapintható dokumentum, digitális változata a mobilon is megjeleníthető. Két héttel a második, emlékeztető vakcina beadása után adják ki. Birtokosa ezzel például a zöldigazolvány-programhoz csatlakozott edzőtermekbe járhat; színházi előadásokat tekinthet meg, ahol legfeljebb ötszázan tartózkodhatnak egyidejűleg; 300 főben maximált rendezvényeken vehet részt és – mint mondtuk – legfeljebb száz főben maximált, a kapacitásuk 75 százalékával üzemelő vendéglátóhelyekre ülhet be, ahol akár maszkot sem kell viselnie.

Mintha nem is lenne járvány – írja a CNN helyszíni tudósításában.

Élen az oltásban

A sokkal szabadabb mozgást szavatoló zöld igazolvány előfeltétele volt a tömeges oltás.

A vakcinák megjelenése óta Izrael, ahogy azt már többször megírtuk élen jár az oltásban.

Március első harmadáig, alig három hónap alatt a lakosság 56,2 százaléka megkapta a koronavírus elleni vakcina első adagját, 44,7 százalék pedig már a másodikat is.

A miniszterelnök – igaz, választási kampányában – azt állítja: Izrael április elején megszabadul a járványtól.

Ötmillió embert beoltottak, újranyílt a gazdaság, amelyben csaknem mindenki csatlakozott a zöldigazolvány-programhoz – mondta Benjámin Netanjáhu, aki hozzátette, hogy a 16 éven felettiek közül már csak valamivel több mint egymillió fő vár még oltásra.

Emlékeztetőül: a nyájimmunitás eléréséhez az Egészségügyi Világszervezet szerint a lakosság 70 százalékát kell beoltani.

Izraelben a legfrissebb adatok szerint 34 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, a halálesetek száma pedig a járvány kezdete óta összesen 5980.

Magyarország csatlakozik a zöldigazolvány-programhoz

Az izraeli kezdeményezéshez, a zöldigazolvány-programhoz Magyarország is csatlakozik – erősítette meg Orbán Viktor csütörtöki jeruzsálemi látogatása során.

– Azért jöttem ide Andrej Babiš cseh kollégámmal, hogy megértsem, miként vált Izrael „a világjárvány elleni harc világbajnokává” – jelentette ki a magyar kormányfő.

A február 21-én bevezetett izraeli zöld igazolvány azonban etikai kérdéseket is felvet – írja a Technology Review. Elmélyíti ugyanis az egyenlőtlenséget, mert a Ciszjordániában és a Gázai-övezetben élő palesztinok egyelőre nemigen férnek hozzá a védőoltáshoz.

Nemzeti és nemzetközi zöld igazolvány

Az izraeli zöld igazolvány egyelőre csak Izrael területén hatályos.

Az EU által kezdeményezett vakcinaigazolvány – szintén zöldnek hívják – ezzel szemben nemzetközi, és mindenekelőtt az utazást hivatott megkönnyíteni.

A szabályozás tagállami, ugyanakkor viszonossági alapon tervezik elfogadni.

Az izraelihez hasonló magyar vakcinaigazolványokat nemrég kezdte kézbesíteni a posta, az viszont még nem világos, mire jogosítja fel tulajdonosát.

A magyar vakcinaigazolványon – kormánydöntés alapján – nem szerepel, hogy az illető melyik védőoltást kapta.

A Bloomberg kedden még úgy tudta, hogy az unióban nem jóváhagyott orosz, illetve kínai vakcina beadása is feljogosít az ún. védettségi vakcinaigazolványra, az Euronews ezzel szemben pénteken már két forrásból is úgy értesült, hogy

mégsem kaphatnak uniós védettségi igazolást azok, akik az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott koronavírus elleni védőoltást kaptak.

Az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük be, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok, és a minőségbiztosítási eljárás sem” – érvelt Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke.

Ezzel összhangban a kínai és az orosz oltásokkal rendelkező emberek nem kaphatják meg az uniós igazolást, amennyiben ezeket az oltóanyagokat addig nem hagyja jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. Az orosz Szputnyik V vizsgálata már elkezdődött, a kínai Sinopharm azonban nem folyamodott uniós engedélyért.

(Borítókép:  Beoltott nők mutatják fel zöldkártyájukat 2021. március 5-én. Fotó: Jack Guez / AFP)

Rovatok