Index Vakbarát Hírportál

Erőszakos tüntetések követték a különös londoni gyilkosságot

2021. március 14., vasárnap 07:44

Rendőrökkel tűztek össze szombat éjjel Londonban a nőkkel szembeni erőszak és a járvány miatti megszorítások ellen tiltakozó tüntetők – adta hírül az MTI. A Reuters hírügynökség jelentése szerint legalább ezer nő vett részt a demonstráción. Azon a helyen gyűltek össze, ahol utoljára látták a múlt héten meggyilkolt 33 éves nőt, Sarah Everardot.

Ahogyan arról az Index korábban írt, az ügy politikai színezetet kapott, miután a gyilkossággal kapcsolatban civil szervezetek, ellenzéki politikusok és közírók a nők elleni erőszakra hívták fel a figyelmet. A járvány miatt azonban a hatóságok nem engedélyezték a szombat estére tervezett gyászszertartás megtartását, így a brit társadalmat megosztó ügy a nők védelméért illegálisan utcára vonulók és a rendőrök közötti összecsapásokba torkollt.

A Sarah Everard-ügy ráadásul a járványügyi korlátozások elleni frusztrációt is táplálja, amit tovább erősített a szombat esti konfliktus.

Boris Johnson brit kormányfő a héten többször megszólalt a gyilkossági ügyben, a szombat esti tüntetés miatt folytatódott a politikai sárdobálás. A jelenlegi állás szerint Dame Cressida Dick, a londoni rendőrkapitányság első női vezetőjének állása forog kockán. A BBC arról írt, hogy a Liberális Demokrata Párt vezetője, Sir Ed Davey lemondásra szólította fel, mondván, a rendőrségi vezető több millió londoni bizalmát vesztette el, ezért vállalnia kell a felelősséget. Sadiq Khan munkáspárti polgármester szintén Dame Cressida Dick felelősségét firtatta, de Priti Patel belügyminiszter is vizsgálatot rendelt el a szombati események után.

Rovatok