Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea válaszolt Bidennek: ha békét akar, kerülje a balhét

2021. március 16., kedd 08:51

Ha békét akar az új amerikai kormány, akkor „kerülnie kell a balhét” – jelentette ki Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, aki maga is magas tisztséget tölt be az országot irányító kommunista Koreai Munkapártban.

A KCNA állam hírügynökség szerint a nagy befolyással rendelkező Kim Jodzsong mindenekelőtt az éppen folyamatban lévő amerikai–dél-koreai közös tavaszi hadgyakorlatokat kifogásolta. A nyilatkozatot egy nappal az amerikai külügyminiszter és a védelmi tárcavezető szöuli látogatása előtt tették közzé – adta hírül az MTI.

Megragadjuk ezt az alkalmat, hogy figyelmeztessük a földünkön lőporszagot eregetni próbáló új amerikai vezetést. Ha nyugodt álmokat szeretne a következő négy évben, inkább tartózkodjon a balhékeltéstől, amint éppen első lépéseit teszi

 – hangoztatta Kim Jodzsong, akit a KCNA idézett.

A hadgyakorlatok tartása és az ellenségeskedés nem fér össze a párbeszéddel és együttműködéssel

 – méltatlankodott Kim Dzsongun húga, aki nyilatkozataiban a szöuli vezetés éles bírálójaként vált ismertté. Kijelentette, hogy a 2018-ban fejlődésnek indult Korea-közi kapcsolatok nem térnek vissza egyhamar, és Észak-Korea „résen lesz az esetleges további provokációk miatt”. Egyben azt is közölte, hogy Phenjan fontolóra veszi a kilépést a Korea-közi katonai megállapodásból, amely a feszültségek enyhítését szolgálja a határon.

A Fehér Ház hétfőn panaszkodott amiatt – megerősítve a Reuters vasárnapi értesüléseit –, hogy Észak-Korea eddig visszautasította az Egyesült Államok párbeszédre irányuló próbálkozásait, bár a felhőtlen hangulatot bizonyára nem alapozta meg, hogy a demokrata elnök még választási kampányában gengszternek nevezte az észak-koreai diktátort.

Az Egyesült Államok Donald Trump korábbi amerikai elnök hivatali ideje alatt látványos enyhítési politikába kezdett Észak-Koreával szemben, Trump háromszor találkozott Kim Dzsongunnal. A tárgyalások azt követően rekedtek meg, hogy nem tudtak egyezségre jutni egyebek között a Phenjan elleni büntetőintézkedések feloldásáról.

Rovatok