Index Vakbarát Hírportál

Uniós oltási igazolás: a tagállamok dönthetnek a keleti vakcinák elfogadásáról

2021. március 17., szerda 15:17

Javaslatot tett az uniós oltási igazolvány, hivatalos nevén a digitális zöld tanúsítvány (Digital Green Certificate) létrehozására az Európai Bizottság (EB).

A dokumentum a beoltottságot fogja igazolni, vagy a vírusteszt-eredményeket azoknál, akiket még nem oltottak be, valamint arra vonatkozó adatokat tartalmaz majd, hogy a dokumentum birtokosa átesett-e már a fertőzésen – közölte a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen.  

A tervek szerint tehát a dokumentumban háromféleképpen igazolhatjuk védettségünket:

Az uniós testület ezzel kívánja előmozdítani, hogy az európaiak szabadabban utazhassanak, és enyhüljenek a közös piac működését nehezítő rendkívüli intézkedések negatív hatásai. 

 Az Európai Bizottság (EB) feje hangsúlyozta: 

előterjesztésük a megkülönböztetésmentesség és az uniós állampolgárok alapvető jogainak szigorú tiszteletben tartásán alapul.

Az ingyenes, QR-kóddal ellátott igazolásnak elektronikus és papír formája is lesz, az angol mellett minden tagállam hivatalos nyelvén külön kiállítják és az Európia Unió minden tagállamában érvényes lesz. 

A tanúsítvány „leglátványosabb″ eleme a QR-kód lesz, amely a „hitelességet és a biztonságot" hivatott szavatolni, és tulajdonosának csak a legalapvetőbb információit, így a születési dátumot, az igazolvány kiadásának idejét, a fent említett információkat és egy egyedi azonosítót fog tartalmazni – közölte az EB.

Tagállami hatáskör a keleti vakcinák ügyében

A Euronews emlékeztet, hogy a zöld igazolvány az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákra vonatkozik. Ennek értelmében az ezekkel a vakcinákkal beoltottakra minden tagállamnak automatikusan ki kellene terjeszteni az utazási korlátozások alóli mentességet. 

Egy adott tagállam viszont eldöntheti, elfogadja-e a keleti, például a Magyarországon már alkalmazott az orosz Szputnyik V-t, vagy a kínai Sinopharm oltóanyagát, és védettként kezeli-e a keleti vakcinákkal beoltottakat. 

Görögország már jelezte, hogy elfogadja az orosz és kínai vakcinákat is, így az azokkal beoltottaknak is biztosítja az utazási korlátozások alóli mentességet – hívja fel a figyelmet a Euronews

Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos például a Szputnyik V-ről pozitív hangnemben nyilatkozott szerdán, mondván, hogy számos jó vakcina van az unióban elfogadottakon kívül, az orosz oltóanyag is közéjük tartozik – írja az MTI.

Az uniós oltási dokumentum bevezetését nem mindenki támogatja. Az Egészségügyi Világszervezet egyebek közt azért intett óva a mondhatni „utazási igazolvány" bevezetésétől, mert a szervezet szerint még túl sok az ismeretlen tényező: mennyire hatékonyak a vakcinák, védenek-e a tünetmentes fertőzés ellen és meddig tart ki a védettség?

Felhívták a figyelmet arra is, hogy egyenlőtlenség alakulhat ki a vakcinaelosztásban, ha például az utazókat, a külföldi munkavállalókat részesítik előnyben az oltásban, miközben vakcinahiánnyal küzd az unió. 

Nem útlevelet, vakcinát várunk Brüsszeltől

Az uniós vakcinaútlevelet a tagállamok állítják ki, így minden beoltott magyar állampolgár meg fogja kapni, mindegy milyen Magyarországon engedélyezett vakcinával oltották be. Ezt a készülő szabályozás lehetővé teszi.

Brüsszeltől azonban most nem útlevelet várunk, hanem vakcinát.

– szögezte le a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében. 

A kommünikében bírálták az „elrontott" uniós központi vakcinabeszerzést, hangsúlyozva, hogy nem a beszerzéssel, hanem vakcinaháborúval van a „brüsszeli bürokrácia" elfoglalva. 

Az uniós vakcinaútlevél javaslatának elfogadására utalva a közleményben leszögezték:

Mire az Európai Unió jogalkotási folyamata ezt a rendelettervezetet elfogadja, Magyarországon már befejeződik az oltás folyamata. A több helyről beszerzett vakcináknak köszönhetően be tudunk oltani minden oltásra jelentkezett magyar állampolgárt.

Rovatok