Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Vlagyimir Putyin egy gyilkos

2021. március 17., szerda 16:28

Aham, igen, annak gondolom – válaszolta ezt Joe Biden amerikai elnök az ABC News televíziócsatorna riporterének arra a kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Vlagyimir Putyin orosz elnököt. 

A televízió emlékeztetett, hogy az amerikai hírszerzés kedden hozta nyilvánosságra egy jelentését, amely szerint az orosz elnök központi szerepet játszott abban, hogy rágalomhadjárat induljon Joe Biden ellen a 2020-as amerikai elnökválasztást felvezető kampányban, és így Donald Trump javára billentse a megméretést.

Joe Biden most az ABC News előtt azt fejtegette, hogy a szerint viszonylag jól ismeri az orosz kollégáját és nem hiszi, hogy Vlagyimir Putyinnak van lelke. Ezután az ABC riporterének a kérdésére, hogy gyilkosnak tartja-e az orosz elnököt, igennel válaszolt.

Az amerikai elnök ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy januári telefonbeszélgetésében figyelmeztette Vlagyimir Putyint a következményekre. Az interjúban fogadkozott, hogy az orosz elnök

megfizeti a beavatkozás árát. 

Ennek mikéntjéről azonban többet nem árult el.

Ettől függetlenül jelezte, hogy lehetséges az együttműködés Washington és Moszkva között ott, ahol közösek az érdekek. Példaként a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló orosz–amerikai Új START-szerződés (START-3) meghosszabbítását hozta fel az amerikai elnök. 

Oroszország ingerült

 Senkinek sem szabad így beszélni a vezetőnkről

– reagált Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának (duma) elnöke az amerikai elnök megjegyzésére. 

Joe Biden mai kijelentése túlmegy a józan ész határán. Így nem viselkedhet egy olyan ország vezetője, amely a demokratikus elvek és az erkölcs hordozójának szerepére pályázik. Így beszélni az államfőnkről senkinek sem megengedett

– hangsúlyozta a duma elnöke. 

Rovatok