Index Vakbarát Hírportál

Ausztria keleti felén három vírusmutáció is terjed

2021. március 18., csütörtök 13:30

Burgenlandban, vagyis az Őrvidéken már a fertőzések 94 százalékát a koronavírus új variánsai okozzák – írja a Kronen Zeitung.

Ausztriában az egész országban gyors ütemben terjed a járvány. Az ország összes tartománya – Vorarlberg kivételével – a súlyos helyzetre utaló vörös besorolásban van, és mindenhol növekednek a számok.

Különösen rossz viszont a helyzet az ország keleti felén, mivel itt nagyon nagy arányban vannak jelen a koronavírus újabb variánsai. A helyzet éppen a Magyarországgal is határos tartományban, Burgenlandban a legrosszabb. A tartományban jelenlegi ismereteink szerint

a brit, a dél-afrikai és a brazil mutánsok terjednek. 

Magyar szempontból ez azért is figyelemre méltó, mert a Dunántúlról még mindig rengetegen ingáznak át naponta Ausztriába dolgozni, és közülük sokakat ebben a tartományban  foglalkoztatnak.

Vagyis nem lehetetlen, hogy emiatt Magyarország nyugati felén is egyre inkább elterjednek majd a mutánsok.

Burgenland mellett egyébként a többi tartományban is terjednek az új vírusváltozatok: Karintia és Bécs tartományokban is az új fertőzések több mint 80 százalékát okozzák ezek.

Eközben Tirolban 45 százalék ugyanez az arány, míg Vorarlbergben 33% alatt van a mutató.

Mindez a hetente regisztrált új esetszámokban is érezteti hatását: Vorarlbergben ugyanis százezer emberre vetítve heti 69,2 új fertőzött jut, amivel messze náluk a legkedvezőbb az arány. A helyzet pedig Salzburg tartományban a legrosszabb,

ahol hetente 362,9 fertőzött jut százezer lakosra.

Járások szintjén a Tirolban található Reutte teljesít a legjobban, itt 30,5 fertőzött jutott százezer lakosra. Eközben a legrosszabb adatokat a bécsújhelyvidéki járás produkálta, ahol 501,9 fertőzött jut ugyanennyi lakosra. 

Ezzel párhuzamosan folyamatosan emelkedik az elvégzett tesztek között a pozitívak aránya is: Bécsben például az előző héten még 1,3  százalék volt ez az érték, ezen a héten viszont már 1,8 százalékosra nőtt.

Rovatok