Index Vakbarát Hírportál

Instagramon kéri Putyint egy csecsen ezred, hogy tiltsa be az egyik legismertebb oknyomozó lapot

2021. március 18., csütörtök 10:17 | aznap frissítve

Instagram videóban kéri a Ramzan Kadirov csecsen elnök édesapjának, Ajmat Kadirovnak a nevét viselő csecsen rendőrségi járőrszolgálati ezred Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy lépjen fel a „hazugságokat terjesztő" Novaja Gazeta oknyomozó portál ellen. A felvételen az ezred vezető tisztjei elmondják, hogy ők az országot védik terroristáktól, miközben az oknyomozó portál „hitvány támadásokat" intéz ellenük.

De vajon mivel vívta ki a nívós, közismert független lap Csecsenföld terrorelhárító egységének a haragját?

A Novaja Gazeta hétfőn publikálta a szóban forgó ezred volt főtörzsörmesterének beszámolóján alapuló oknyomozását, mely szerint a csecsen biztonsági egység terrorellenes razziákon őrizetbe vett emberek közül 27-et önkényesen kivégzett négy évvel ezelőtt.

Szulejmán Gezmahmajev elmondása szerint a rajtaütéseken elfogott embereket az ezred tornatermében őrizték, és különböző kínzásoknak, így éheztetésnek, elektrosokknak és veréseknek tették ki őket. A volt főtörzsőrmester elmondta azt is, hogy tizenhárom úgynevezett milícia parancsnokot a tornateremben öltek meg.

Az első kettőt agyonlőtték, ám ezután az ezredparancsnok jobbnak látta nem összemocskolni a falakat, ezért a többieket megfojtották

– mesélte Gezmahmajev a lapnak. 

A gyilkosságokkal megvádolt ezred azonban tagadta a vádakat, Instagram-oldalán kijelentette:

Nemzetközi terroristák háborút indítottak a térségünkben. A terroristák álújságírók köpenyébe bújva próbálják ugyanezt kiprovokálni tőlünk. Nincs különbség köztük

– idézi a regimentet a Moscow Times

A Novaja Gazeta írása óriási port kavart Csecsenföldön, mely Ramzan Kadirov vaskezű irányításával korlátozott autonómiát élvez a Kreml iránt tanúsított hűségéért cserébe. Ahmed Dudajev kommunikációs miniszter az Instagramon kérte Moszkvától, hogy lépjen fel a lapnak a csecsen emberekkel szemben tanúsított ellenséges tevékenysége ellen. 

A csecsen állami televízióban pedig terrorellenes műveletekben elhunyt csecsen biztonságiak rokonainak a lap elleni tüntetését mutatták. „Hagyják békén a köztársaságunkat" – mondta az egyik tiltakozó a lapot és a cikkírót hazugságokkal vádoló transzparensek gyűrűjében. 

A Novaja Gazeta szóvivője a csecsenföldi követelésekre azt mondta, hogy ha a lap bezárásával véget érnek az önkényes kivégzések, a homoszexuálisok elleni atrocitások, és a politikai indíttatású gyilkosságok, már holnap lehúzzák a rolót. 

Rovatok