Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki politikus: Tanzánia elnöke már egy hete halott

2021. március 18., csütörtök 10:43 | aznap frissítve

A koronavírust nevezte meg John Magufuli tanzániai elnök halála valódi okaként Tundu Lissu tanzániai ellenzéki politikus csütörtökön, aki szerint az elnök nem is szerdán halt meg, hanem valójában már egy hete halott – írja az MTI.

A John Magufuli egyik legfőbb riválisának számító, Belgiumban élő politikus ezzel az elnöki kabinet állítását cáfolta, ami szerdai közleményében szívelégtelenségről tett említést.

Tundu Lissu a kenyai KTN televíziós csatornának adott nyilatkozatában 

költői igazságszolgáltatásnak nevezte a halálesetet.

 A politikus azt is leszögezte: jóllehet a hírt Samia Suluhu Hassan alelnök csak szerdán jelentette be,

az ő értesülései szerint az elnök valójában már egy hete halott.

„Magufuli elnök nem viselt maszkot, és kinevette azokat, akik igen. Nem hitt az oltásban, nem hitt a tudományban, ehelyett gyógyítókat és orvosi szempontból kétséges gyógynövénykivonatokat hirdetett. […] A koronavírusba halt bele” – jelentette ki.

Kassim Majaliwa miniszterelnök pénteken közölte, hogy beszélt Magufulival; a kormányfő az elnök állítólagos betegségéről szóló jelentéseket egyes, külföldön élő tanzániai „gyűlölködőknek” tulajdonította.

Lissu a legjelentősebb ellenzéki szervezet, a Párt a Demokráciáért és a Haladásért (CHADEMA) jelöltjeként a tavaly októberben tartott elnökválasztáson maradt alul Magufulival szemben, ezt követően elutasította a választás eredményét, és tiltakozásra szólított fel, majd Belgiumba távozott.

Rovatok