Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea nem kér Washington olcsó trükkjeiből

2021. március 18., csütörtök 06:57 | aznap frissítve

A phenjani vezetés világossá tette, addig nem fog tárgyalóasztalhoz ülni az amerikaiakkal, amíg Washington fenntartja ellenséges politikáját, életben tartja az Észak-Korea elleni szankciókat és hadgyakorlatokat tart – szögezte le Csö Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes.

A miniszter Washington arra vonatkozó „panaszára" reagált, mely szerint Joe Biden demokrata elnök kormányzata február óta próbálja felvenni a kapcsolatot Phenjan különböző csatornákon, de eredmény nélkül.

Legalábbis eddig. Habár Csö Szon Hui a kapcsolatfelvételi kísérletet „olcsó trükknek" minősítette, amely szerinte az időhúzást és a közvélemény formálását szolgálja, Phenjan gyakran harcias megnyilvánulásokkal jelzi kommunikációs szándékát vagy álláspontját. 

„Az Egyesült Államoktól az új rezsim felbukkanása óta csak az észak-koreai fenyegetésről szóló bolond elméleteket hallottunk, és alaptalan retorikát a teljes nukleáris leszerelésről" – hangoztatta a tárcavezető-helyettes.

A minap a külügyminiszter-helyettesnél is magasabb rangú tisztviselő szólalt meg a dél-koreai–amerikai tavaszi hadgyakorlat miatt. Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong figyelmeztetett: ha békét akar az új amerikai kormány, akkor „kerülnie kell a balhét”.

A hadgyakorlatok tartása és az ellenségeskedés nem fér össze a párbeszéddel és együttműködéssel

– hangsúlyozta Kim Jodzsong kedden, aznap, hogy a Fehér Ház közölte, hogy a diplomáciára és a nukleáris leszerelésre összpontosít Észak-Koreával kapcsolatos politikájában. 

Az Egyesült Államok a koreai háborút lezáró tűzszünet óta katonákat állomásoztat az ázsiai országban. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán Szöulban leszögezte: Dél-Korea és az Egyesült Államok egyetértenek abban, hogy a katonai készültség mindennél előbbre való, „és a közös felkészültségnek biztosítania kell, hogy akár ma éjjel is készek vagyunk a harcra, ha szükséges".

Rovatok