Index Vakbarát Hírportál

Öt éve történt a brüsszeli terrortámadás, most keresetet nyújtottak be az áldozatok a belga állam ellen

2021. március 22., hétfő 13:01

Kereken öt évvel ezelőtt két hatalmas detonáció rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőtér zsúfolásig tömött indulási terminálját, ahol a mennyezet a várakozó utasokra szakadt. Fél órával később az Európai Unió intézményeinek otthont adó negyed melletti Maelbeek metróállomáson is bomba robbant az egyik szerelvényben. Az Iszlám Állam öngyilkos merénylői összesen 32 emberrel végeztek.

A belga királyi pár és a kormányfő közösen emlékezett meg a 2016. március 22-i támadásokról, Alexander De Croo miniszterelnök közösségi oldalán is emlékeztetett a gyászos eseményekre. 

Most a terrortámadás 19 áldozata keresetet nyújtott be a belga állam ellen arra hivatkozva, hogy nem kaptak kellő segítséget a merényletek után – írta hétfőn a Brussels Times.

Azzal vádoljuk az államot, hogy nem adott megfelelő iránymutatást, jogi támogatást 

– mondta az áldozatokat képviselő ügyvéd, aki 

a metrókocsiban éppen a merénylet elkövetője mellett ült, amikor a pokolgép felrobbant. 

Nic Reynaert keresetét a belga elsőfokú bíróság kezdi tárgyalni, április közepén, illetve május elején a többi áldozat ügyét vizsgálják ki.

Meg vagyok győződve arról, hogy megnyerem a pert. A többi áldozatnak segítséget nyújtok, mert ha a közeljövőben ismét terrortámadások történnek, akkor az emberek újra ebben a helyzetben találják magukat, és ezt szeretném elkerülni 

– fejtette ki a jogi képviselő. 

A belga igazságügyi kamara január elején 10 dzsihadistát utalt esküdtbíróság elé a brüsszeli terrortámadások miatt, köztük a 2015-ös párizsi merénylet egyetlen életben maradt elkövetőjét, Szalah Abdeszlámot is, akit 2016 március 18-án vették őrizetbe Belgiumban, és feltehetően letartóztatása ösztönözte a brüsszeli terrorista sejt tagjait, hogy pár nappal később véghez vigyék a merényletet. 

(Borítókép: A 2016-os terrortámadások ötödik évfordulós megemlékezése a Maelbeek metróállomáson, 2021. március 22-én, Brüsszelben.Fotó: PoolOM / Getty Images)

Rovatok