Index Vakbarát Hírportál

Mexikó a hadsereggel próbálja akadályozni az illegális migrációt

2021. március 22., hétfő 20:17 | aznap frissítve

Mexikó több mint 8700 katonát vet be határain az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlók feltartóztatására – idézi  Luis Cresencio Sandoval védelmi minisztert a távirati iroda.

Tájékoztatása szerint a hadsereg és a nemzeti gárda tagjai 347 ellenőrző ponton vannak bevetésen a főbb migrációs útvonalak mentén.

Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett az illegális határátlépések száma a mexikói-amerikai határon. A tömegesen érkező hondurasi, guatemalai és salvadori menedékkérők miatt a mexikói kormány múlt héten bejelentette, hogy szigorúbban fogja ellenőrizni a bevándorlást. A határokat ráadásul lezárták a nem létfontosságú forgalom előtt a koronavírus-járvány miatt.

Jen Psaki, az amerikai Fehér Ház szóvivője hétfőn közölte, hogy amerikai tisztségviselők a mexikói és guatemalai hatóságok segítségét fogják kérni az illegális bevándorlás feltartóztatásában.

Mexikó Donald Trump korábbi amerikai elnök nyomására 2019 júliusától vetett be katonákat annak érdekében, hogy feltartóztassák a migránskaravánokat.

Szakértők szerint Joe Biden új amerikai elnök kormányzata ugyanakkor az elmúlt időszakban több olyan intézkedést is hozott, amely arra ösztönözheti a közép-amerikai országokban élőket, hogy elinduljanak az Egyesült Államok felé. Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter nemrég arra figyelmeztetett, hogy két évtizedes rekordot dönthet meg az átkelési kísérletek száma az ország délnyugati határán.

Rovatok