Index Vakbarát Hírportál

Elavult adatokkal dolgozhatott az AstraZeneca az amerikai kutatásában

2021. március 23., kedd 13:13

Az AstraZeneca hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államokban mintegy 32 ezer résztvevővel, a klinikai kísérletek harmadik fázisában elvégzett vizsgálata szerint az Oxfordi Egyetemmel közösen előállított vakcinája

Az amerikai Országos Allergiás és Fertőző Betegségek Intézete most azonban megkérdőjelezte a fent említett eredményeket, amit azzal indokolt, hogy a gyógyszeripari vállalat elavult információkkal dolgozhatott – írja a CNBC

Az intézet adatbiztonsági felügyeleti szerve szerint ezért arra figyelmeztetett, hogy a közölt hatékonysági adatok nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak. 

A Joe Biden amerikai elnök járványügyi tanácsadója,  Anthony Fauci által vezetett Nemzeti Egészségügyi Intézete alá tartozó alosztály ezért felszólította az AstraZenecát, hogy a felügyelő szervvel közösen vizsgálják át a hatékonysági adatokat, és frissített adatokat mihamarabb tegyék közzé. 

Stephen Evans, a Londoni Egyetem professzora szerint nem ritka, hogy az adatbiztonsági felügyeleti testület megkérdőjelezi a teszteredmények kiértékelését, de aggodalmait általában nem hangoztatja nyilvánosan. Éppen ezért rendhagyó a figyelmeztetés. A professzor szerint aggodalomra semmi ok, kivéve, ha egy rejtett biztonsági problémára figyelt fel a testület, de nem ez a helyzet.

Hatékonysági, nem biztonsági kérdésekről van szó. 

Nem tudni, hogy a hatékonysági eredményeket firtató bejelentés milyen hatással lesz az oltóanyag vészhelyzeti engedélyeztetésére az Egyesült Államokban. A gyógyszeripari vállalat közlése szerint az elkövetkező hetekben akarja benyújtani vonatkozó kérelmét az amerikai hatóságoknak, hogy után megkezdhesse a vakcinagyártást- és elosztást az országban. 

Az utóbbi hetekben az Európai Unió országainak lakossága körében érezhetően csökkent az AstraZeneca vakcinájába vetett bizalom, miután felmerült, hogy az oltóanyag vérrögképződési problémákkal hozható összefüggésbe.

Az Európai Gyógyszerügynökség is arra a következtetésre jutott, hogy a brit-svéd vakcina nem növeli a vérrögképződés esélyét, az Egészségügyi Világszervezet is az AstraZenecával való oltás folytatását szorgalmazta, miután több ország felfüggesztette azt.

Péntek óta számos ország folytatja az oltást az AstraZeneca készítményével, Litvániában például a vakcinával szembeni bizalom növelése érdekében élő adásban oltatta be magát vele a kormányfő és az elnök.

Rovatok