Index Vakbarát Hírportál

Az időseknél az átlagnál is magasabb az AstraZeneca hatékonysága

2021. március 22., hétfő 17:11 | aznap frissítve

Az átlagnál is magasabb hatékonyságú az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyag a 65 év feletti korosztályban.

Ezt a brit-svéd gyógyszeripari vállalat, az AstraZeneca jelentette be hétfői nemzetközi online sajtótájékoztatóján az Egyesült Államokban nagy számú résztvevővel elvégzett vizsgálata alapján.

Az elhangzottak szerint a számos korosztályt és etnikai csoportot felölelő, összesen 32 ezer résztvevővel, a klinikai kísérletek harmadik fázisában elvégzett vizsgálat eredménye szerint

a vakcina 79 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 tüneteinek kialakulását, és a 65 év felettiek körében ez az arány még magasabb, 80 százalékos.

Az AstaZeneca vezető tisztviselői hangsúlyozták, hogy vakcinájuk 100 százalékos védelmet nyújtott az ellen, hogy a beoltottaknál súlyos vagy életveszélyes tünetek alakuljanak ki vagy kórházba kerüljenek.

A vakcina hatékonysága az összes vizsgált korcsoportban és etnikai csoportban hasonló volt – számolt be a távirati iroda. 

Az amerikai vizsgálat során ismét megerősítést nyert az, hogy a két oltás közötti időszak akár 12 hétre is kitolható, sőt a 4 hétnél hosszabb időintervallum a két vakcina között még növelheti is az oltás hatékonyságát, és erősítheti a szervezetben kiváltott immunválaszt.

Rud Dobber, az AstraZeneca forgalmazásért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: a vállalat a következő hetekben benyújtja engedélyezési kérelmét az amerikai hatóságoknak, és amint jóváhagyják, pár hónapon belül mintegy 50 millió dózist tud leszállítani az Egyesült Államokban, amiket ott is fog legyártani.  

Az utóbbi napokban az Európai Unió országainak lakossága körében érezhetően csökkent a vakcinába vetett bizalom, miután felmerült, hogy az oltóanyag vérrögképződési problémákkal hozható összefüggésbe. Andy Pollard, az Oxfordi Vakcina Csoport igazgatója elmondta, hogy az amerikai vizsgálat is azt támasztja alá, hogy az oltóanyag nem növeli a vérrögképződés kockázatát, és ez az egyértelműen pozitív eredmény remélhetőleg eloszlatja majd az esetleges kételyeket.

Az Európai Gyógyszerügynökség is arra a következtetésre jutott, hogy a brit-svéd vakcina nem növeli a vérrögképződés esélyét, az Egészségügyi Világszervezet is az AstraZenecával való oltás folytatását szorgalmazta, miután több ország felfüggesztette azt. 

Péntek óta számos ország folytatja az oltást az AstraZeneca készítményével, Litvániában például a vakcinával szembeni bizalom növelése érdekében élő adásban oltatta be magát vele a kormányfő és az elnök. 

Az AstraZeneca online sajtótájékoztatóján arról is kérdeztek,  hogy a koronavírus különböző mutációi ellen milyen hatékonysággal tud működni a vakcina. Erre a válasz az volt, hogy mindenképp biztató a mostani eredmény, hiszen

ez a 79 százalékos hatékonyságot mutató vizsgálat már a kifejlesztés után hosszabb idővel, a vírusmutánsok megjelenése után készült.

Pontos választ ugyanakkor csak az adatok további elemzése után kapnak majd erre a kérdésre.

Rovatok